-
LEVEN Durf te dromen!
-
Wat is jouw droom?
Geluk is het hebben van een droom. Heb jij een droom?
Weet jij hoe je zou willen dat jouw leven eruit zag? Wat zijn jouw wensen voor het leven?
Wij hebben een stappenplan gemaakt voor het ontwikkelen en bereieken van je doelen. Gebruik dit stappenplan voor het bereiken van je doel, want alleen maar dromen is niet genoeg, je moet ook actie ondernemen.
"Mensen met grote dromen kunnen grote dingen realiseren." - Anoniem
Waar droom je over?
Misschien droom je over een partner voor het leven hebben, je kinderen een waardevolle opvoeding kunnen geven, eerlijk voor je mening uit durven komen.
Misschien droom je over een baan waar je het echt naar je zin hebt, misschien wil je meer zelfvertrouwen hebben, misschien wil je jezelf de moeite waard vinden.
Misschien wil je meer dan voldoende geld hebben, misschien wil je dichtbij de zee wonen, misschien wil je veel kunnen reizen.
Waar al deze dromen uiteindelijk op neer komen is dat je gelukkig wilt zijn. Je hoopt dat wanneer jouw droom is uitgekomen, het geluk je toelacht.
Geloven in je droom
Veel mensen hebben wel een droom, maar zij geloven niet echt dat zij die droom kunnen bereiken en doen er dus ook niet (meer) hun best voor om die droom te bereiken.
Waarom niet? De droom is misschien te groot, of te ver weg en lijkt volkomen onbereikbaar.
Je vertelt jezelf misschien allerlei redenen waarom jij jouw droom niet zou kunnen bereiken. Je hebt er geen geld voor, je hebt er de hersenen niet voor, jouw uiterlijk zit niet mee, je bent in het verkeerde land geboren of hebt de verkeerde ouders gehad.
Je hebt de verkeerde partner gekozen, het verkeerde huis, je bent nu te oud, je bent nog te jong enz. enz.
Meestal zijn wij heel goed in het kunnen opsommen van redenen waarom wij onze droom niet zouden kunnen halen.
Durf te geloven in je droom
De werkelijke reden dat je niet meer gelooft in je droom is dat wij als volwassenen geleerd hebben niet meer te durven geloven in onze wensen.
Wij hebben in het proces van groei naar volwassenheid inmiddels zo vaak gehoord ‘Dat kan niet.’ en ‘Doe maar gewoon.’, dat wij onze dromen, en daarmee de richting in ons leven, stukje bij beetje hebben ingeleverd en ons confromeren aan wat 'iedereen' doet en wat 'normaal' gevonden wordt.
Toch blijft ‘een droom’ iets dat telkens weer aan de orde komt als we het hebben over het bereiken van een doel. We moeten een droom hebben om vooruit te kunnen komen. Zeker als het moeilijk wordt komen we zonder droom waar wij in geloven niet verder.
Doe maar gewoon...
De behoefte om iets groots te brereiken, om groots te dromen, wordt in onze opvoeding meestal langzamerhand, maar stelselmatig de nek omgedraaid.
We worden er zelfs onbewust in getraind om iemand die vreselijk zijn best doet en succes heeft neer te halen.
In Nederland steek je je hoofd niet boven het maaiveld uit, dat is voor ons niet weggelegd zeggen wij dan.
Geluk gehad?
Wanneer iemand ergens succes mee heeft, ergens goed in is, is het eerste wat we bedenken, de reden waarom die persoon dat heeft bereikt en daarmee de reden wij waarom wij dat nooit zullen kunnen bereiken.
Wij denken dan: ‘Hij/zij heeft het allemaal cadeau gekregen.’ of ‘Die heeft geluk gehad.', 'Die was op het juiste moment op de juiste plaats.’, 'Heeft capaciteiten die ik niet heb.'.
Wat wij vaak niet weten en niet zien, is dat degene die een succes heeft behaald, daar meestal heel veel tijd, geld en moeite in heeft gestoken om die droom te verwezelijken.
En natuurlijk zijn er uitzonderingen bij wie het allemaal in de schoot is geworpen, maar de meeste mensen hebben toch zelf een behoorlijk handje mee geholpen aan het bereiken van dat succes.
De Dromen- en doelenplanner van Judith Noordzij helpt je om je doelen te bepalen en te plannen hoe je ze kunt bereiken.
Met aandacht voor jezelf, zodat je je tijd en energie goed kunt verdelen.
Of het nu om een businessplan gaat, een nieuwe studie, een sixpack of meer tijd voor je vrienden en familie.
Maakt het waarmaken van je droom je gelukkig?
Nee, het bereiken van je droom is geen garantie voor geluk. We kennen allemaal mensen die alles lijken te hebben en die toch absoluut niet gelukkig zijn.
Maar, het streven naar een droom, een doel wat je wilt bereiken, kan je wel gelukkiger maken.
Wanneer je weet wat je zou willen, kun je daar naar toe werken. En ook al zou je die droom nooit waarmaken, het streven er naar geeft je een goed gevoel.
Niet alleen het doel, ook de reis...
Er zit een maar aan dit streven naar je doel, je moet terwijl je werkt aan het verwezelijken van je droom niet vergeten om ook nu gelukkig te zijn.
Je moet ook nu niet vereten om te genieten van leuke dingen in je leven.
Stel het gelukkig worden niet uit tot je je droom hebt bereikt, maar wees gelukkig terwijl je bezig bent met het werken aan je droom.
Oefenen in dromen
Misschien heb jij het dromen wel helemaal afgeleerd. Jij bent daar veel te nuchter voor en weet wel beter.
Je kijkt niet te ver voor uit en ziet wel wat het leven je zal brengen. Je bent bang om teleurgesteld of uitgelachen te worden wanneer je een (te) grote droom zou hebben.
Als eerste moet je dan weer leren om te dromen. Dromen over materiële zaken en dromen over persoonlijke groei.
Durf te dromen, durf je fantasie te gebruiken om iets te bedenken wat je echt zou willen. Wanneer je dit nooit, of lange tijd niet gedaan hebt, is dit geen makkelijke oefening.
Maar ook hier geldt oefening baart kunst. Dus blijf oefenen en blijf dromen, zorg dat je dromen steeds mooier, grootser en uitdagender worden.
Wat je droom ook is, begin er NU aan, is Esthers Jacobs belangrijkste advies.
Als ervaringsdeskundige geeft deze levensgenieter praktische tips, handvatten en stof tot nadenken.
Deze worden afgewisseld met persoonlijke verhalen van gewone mensen die, net als Esther en jijzelf, met vallen en opstaan hun droom achternagaan.
Stappenplan voor het bereiken van je dromen
Werken aan je droom betekent ook echt werken.
En dat gaat verder dan alleen maar wat dagdromen over wat je zou willen.
Hieronder staat een stappenplan, wat je helpt bij het vastleggen van je droom, en bij het werken aan je droom.
Schrijf je dromen op
Pak een vel papier en schrijf op wie je zou willen zijn, wat je zou willen hebben en bereiken. Opschrijven is belangrijk, want daarmee maak je het echt.
Wanneer je zwart op wit ziet staan wat je droom is, wordt het wat minder vrijblijvend.
Misschien moet je dit een paar keer doen, maak je droom steeds iets mooier en groter en daarmee aantrekkelijker.
Op dit moment hoef je je nog geen zorgen te maken over de haalbaarheid van je dromen. Zelfs wanneer je ervan droomt om iets te kunnen of hebben wat volkomen onmogelijk lijkt kun je het opschrijven. Leef je helemaal uit!
Maak het concreet
Op een gegeven moment zul je waarschijnlijk het punt bereiken waarop je niet verder komt, je hebt een of meer dromen opgeschreven en daar kom je steeds weer op uit.
Dan wordt het tijd om er serieus naar te gaan kijken.
Stap 1
Als eerste probeer je te achterhalen wat je nou precies zo aantrekkelijk lijkt aan die droom. Wat zit daar achter.
Kun je een algemene deler vinden die van toepassing is op al je dromen, of zie je een rode draad? Lukt je dat, dan weet je meer over jouw achterliggende drijfveren, lukt je dat niet, geen nood, misschien dat het je later wel duidelijk wordt.
Stap 2
De tweede stap is het super concreet maken van je droom.
Wanneer je droomt van een bepaalde auto of een specifiek huis, ga je alle details over die auto of over dat huis verzamelen.
Verzamel plaatjes, verzamel modellen, uitvoeringen. Zoek uit wat de prijs is van je droomauto of droom huis.
Achterhaal welke opleiding en vaardigheden je moet bezitten voor die droombaan.
Doe alsof je morgen die auto of dat huis zou gaan kopen, of dat je volgende maand zou gaan beginnen in je droombaan. Voelt dat goed? Of moet je je droom iets bijstellen?
Stap 3
De derde stap is het bedenken van de acties die je zou moeten ondernemen om je droom te bereiken.
Op dit punt wordt het heel concreet, wat moet je doen en wat heb je er voor over om je doel te bereiken.
Bedenk hoe je het geld bij elkaar kunt sparen voor bijvoorbeeld die auto of hoe je tijd vrij kunt maken voor een noodzakelijke studie om die droombaan te bemachtigen, of waar je zou kunnen leren om assertiever te worden.
De vraag die je jezelf moet stellen is dan niet OF je dat kunt halen, maar HOE je dat kunt halen.
Dat is een heel ander uitgangspunt wat je kan helpen om je gedachten op een ander spoor te krijgen.
Is je droom haalbaar?
Dit is het punt waarop je er achter komt of je droom een haalbare droom is of niet.
Wanneer je ervan droomt dat om president van Amerika te worden en je bent niet geboren in dat land, weet je van tevoren dat je die droom nooit zult kunnen waarmaken.
Ga dan op zoek naar een alternatieve droom. Misschien wil je dan minister-president van Nederland worden, of gouverneur van een of andere Amerikaanse staat. Of raadslid of wethouder van je eigen gemeente.
Wat is je droom je waard?
Dit is ook het punt waarop veel mensen afhaken.
Ze hebben er niets, niet veel, of niet genoeg voor over om deze droom te bereiken.
Wanneer je er achter gekomen bent dat het nodig is dat je een aanvullende opleiding gaat doen om je droombaan te kunnen bemachtigen, zou het kunnen zijn dat je het er niet voor over hebt om een aantal jaar 's avonds of in het weekend naar school te moeten gaan en om veel vrije tijd op te offeren aan de studie.
Wanneer dat het geval is, weet je dat de droom die je hebt bedacht toch niet iets is waar je echt naar toe wilt.
O ja, je wilt die droom wel hebben, maar je wilt er niets voor inruilen, geen geld, geen vrije tijd, geen zekerheid. Geen probleem, je gaat dan gewoon terug naar stap een en kijkt waar je nog meer over kunt dromen, wat zou je dan wel willen hebben, bereiken en waar heb je wel iets voor over.
Mariska Grootfaam werd door vele leraren en boeken gestimuleerd om achter haar droom te gaan.
Geïnspireerd door de werking van affirmaties besloot zij zelf een boek te schrijven over deze Universele creatieve en spirituele kracht.
Maak een actieplan
Wanneer de tweede stap hierboven je niet heeft afgeschrikt, ga je een actieplan maken. Je begint met het einddoel. Wanneer wil je je droom bereikt hebben?
Je weet inmiddels wat er nodig is om je droom waar te maken, schrijf nu alle stappen die je moet doen uit en zet ze in een chronologische volgorde.
• Bereken hoeveel tijd je voor iedere stap nodig zult hebben.
• Bereken aan de hand van de optelsom van al je stappen, wanneer je dan je droom zult zien uitkomen.
Klopt dat met je eerder gekozen einddatum?
Zo niet, dan moet je je planning aanpassen, je moet dan of de tijd voor de te nemen stappen korter maken of de datum waarop je je doel wilt bereiken naar achteren schuiven.
Maak een tijdsplanning.
Geef de startdatum van iedere te nemen stap en de einddatum van die stap daarin aan.
Het kan je helpen om een aantal tussendoelen, mijlpalen te benoemen. Die zijn vaak makkelijker te bereiken en kunnen je de motivatie geven om door te gaan.
De eerste stap
Heel belangrijk is, dat je zo snel mogelijk, het liefste vandaag nog, de eerst stap gaat zetten.
Wanneer je een droom hebt die zo aantrekkelijk voor je is dat je niet kunt wachten tot het zover is, zal die eerste stap je geen enkele moeite kosten.
Evalueren en bijstellen
Gaandeweg zul je mogelijk wel tegenvallers te incasseren krijgen, misschien wel dusdanig dat je je actieplan moet gaan bijstellen.
Misschien moet je de tijdsplanning aanpassen of misschien moet je de stappen gaan herzien.
Het kan zelfs zo zijn dat je na een poosje gaat twijfelen aan je droom. Wil je die droom nog wel echt bereiken of heb je inmiddels een andere droom bedacht die veel aantrekkelijker lijkt.
Wanneer dat het geval is ga je terug naar de eerste stappen en je maakt uiteindelijk opnieuw een actieplan.
Volg dan daarna dit nieuwe plan. Dit moet je niet zien als een mislukkig, in tegendeel, je hebt een belangrijke les geleerd en je bent nu op weg naar je echte droom.
De weg en het laten uitkomen van je droom
Waar het uiteindelijk om gaat is niet zozeer het uitkomen van je droom. Het gaat er vooral om hoe jij je voelt op de weg daar naar toe.
Ben en blijf je geinspireerd door je droom, dan ben je een gelukkig mens.
Is de droom waar je naar toe werkt niet aantrekkelijk genoeg meer, voel je dan vrij om over te stappen naar een nieuwe droom.
Het gaat om de reis en niet zo zeer om het einddoel.
En wat als je droom nu is uitgekomen?
Je bent in het bezit van je droomauto of woont in je mooie droomhuis, of je hebt die droombaan bemachtigd, stop dan niet met dromen.
Geniet van wat je hebt en ga verder met je leven, bedenk een nieuwe droom en ga stappen zetten om ook die droom te verwezelijken.
-
Ontdek je passie en overwin je angst
Hoe zou het zijn om elke dag op te staan en het werk te doen dat je altijd al hebt willen doen? Frank de Moei (professionele coach en trainer) heeft de E-cursus Vind Je Ideale Baan ontwikkelt die jou direct het beste inzicht in het vinden van je ideale baan geeft.
Lees hier verder: Vind Je Ideale Baan
Andere interessante artikelen:
-
Het nieuwe werken voor iedereen?
-
Zelfvertrouwen Tips
-
Geld verdienen met je blog Kan dat echt?
Boekentip:
Dromen Durven Doen
Wat is er nodig om de stap van dromen, naar durven en – uiteindelijk – doen te zetten? Wat zijn de geheimen van échte, blijvende verandering? Ben Tiggelaar geeft heldere antwoorden.
Droom groter, teken groter
Leuke en inspirerende ideetjes helpen je te tekenen, vergroten je creativiteit en maken de kunstenaar in je los.
Maak werk van je droom!
Gebruik deze kaarten regelmatig en je zult ervaren dat je eigen kracht toeneemt. Ze helpen je de kloof tussen waar je nu bent en waar je wilt zijn steeds kleiner te maken.
Maak je dromen waar
Inspirerende oefeningen om remmingen en angsten te leren loslaten en er voluit voor te gaan. Als u alle remmingen kunt wegnemen en de nodige energie en hulpmiddelen verzamelt, kunt u op een strategische manier uw einddoel - uw droom dus - bereiken. Wees niet bang,