• madeliefje
 • LEVEN Stop met geluk zoeken
 • leven

  Op zoek naar geluk?

  Wie is er niet op zoek naar geluk. Want gelukkig zijn is toch het beste wat je kan overkomen. Een gelukkig mens heeft niets anders nodig dan gelukkig te zijn.

  "Vraag jezelf af of je gelukkig bent, en je houdt op het te zijn." -
  John Stuart Mill

  Zoeken naar geluk maakt je ongelukkig

  Diverse onderzoeken wijzen uit dat het zoeken naar geluk je niet helpt op je weg naar geluk.
  Erger nog, het zoeken naar geluk maakt je ongelukkig. Je bent dan namelijk meer bezig met je zoektocht naar geluk dan met leven en daar wordt je juist weer niet gelukkig van.


  Maakt dit mij gelukkig?

  Wanneer je je bij alles wat je doet afvraagt of dit je gelukkig maakt, verlies je het vermogen om ergens van te genieten.

  Je bent namelijk terwijl je iets doet ook tegelijkertijd bezig met het evalueren van wat je aan het doen bent. En dit weerhoudt je er dan van om ontspannen en zonder vooroordelen te genieten van iets. Je bent je dan continu aan het afvragen of je dit nu wel moet doen en of dit echt iets is waar je gelukkig van wordt.


  Flow

  Dingen waar je gelukkig van wordt, zijn juist die dingen waar je vol overgave mee bezig bent. Wanneer je de tijd uit het oog verliest en helemaal bent opgenomen in datgene wat je doet.

  Mihaly Csikszentmihalyi noemt deze staat “flow”. Volgens Csikszentmihalyi ervaar je het hoogste geluk wanneer je in een flow bent.

  Je bent dan volledig geconcentreerd op datgene waar je mee bezig bent. Alles om je heen is dan even minder belangrijk, je bent helemaal opgenomen in je activiteit.

  Er is dan dus ook vrijwel niets wat je uit je concentratie kan halen en pas achteraf kun je constateren dat je in een flow zat. Maar wanneer je dus bij alles wat je doet je terwijl je er mee bezig bent, ook steeds maar aan het afvragen bent of dit je wel gelukkig maakt, is er geen mogelijkheid om in een flow te raken.  Zoeken naar geluk

  Wanneer je dus op zoek bent naar geluk, moet je je aandacht juist niet gaan richten op het zoeken naar geluk, maar bezig zijn met zaken die je gelukkig maken. Zoals projecten waar je je volledig op kunt storten en relaties die je gelukkig maken.  Stop met zoeken

  Zet het zoeken naar je persoonlijke geluk dus (zoveel mogelijk) uit je hoofd en je zult gelukkig worden.

  Houd je bezig met het helpen van anderen, met het verbeteren van de wereld (in het groot en in het klein), verdiep je ergens in wat je aandacht heeft en als bijproduct zul je dan eerder geluk ervaren dan wanneer je je uitsluitend focust op gelukkig worden. • gelukkig zijn
 • Hoe word je gelukkig?

  Deze e-cursus helpt je gelukkig te zijn met jezelf en je leven. Je ontdekt waarom je dat (tot nu toe) nog niet is gelukt. Met praktische en effectieve inzichten begeleid Frank de Moei (professionele coach en trainer) je stap voor stap door dit proces. Het is eenvoudig en iedereen kan het leren.
  Lees hier verder: Gelukkig zijn Gelukkig blijven

Andere interessante artikelen:
Boekentip:

 • dromen durven doen
 • Dromen Durven Doen

  Wat is er nodig om de stap van dromen, naar durven en – uiteindelijk – doen te zetten? Wat zijn de geheimen van échte, blijvende verandering? Ben Tiggelaar geeft heldere antwoorden.


 • teken je dromen
 • Droom groter, teken groter

  Leuke en inspirerende ideetjes helpen je te tekenen, vergroten je creativiteit en maken de kunstenaar in je los.


 • maak werk van je droom
 • Maak werk van je droom!

  Gebruik deze kaarten regelmatig en je zult ervaren dat je eigen kracht toeneemt. Ze helpen je de kloof tussen waar je nu bent en waar je wilt zijn steeds kleiner te maken.


 • maak je dromen waar
 • Maak je dromen waar

  Inspirerende oefeningen om remmingen en angsten te leren loslaten en er voluit voor te gaan. Als u alle remmingen kunt wegnemen en de nodige energie en hulpmiddelen verzamelt, kunt u op een strategische manier uw einddoel - uw droom dus - bereiken. Wees niet bang,


geluk zoeken

De Valstrik van het geluk

We verlangen en streven allemaal naar gelukkig zijn. Maar zou het kunnen zijn dat bijna alles wat je dacht over het vinden van geluk niet klopt?
En je zelfs op het verkeerde been wordt gezet?

We worden in ons leven bepaald door de vele onbruikbare en onjuiste overtuigingen die we er op na houden over geluk.
Ideeën die in brede kring worden geaccepteerd omdat 'iedereen weet dat ze waar zijn.' Deze overtuigingen lijken heel aannemelijk. Maar niets is minder waar!

De valstrik van het geluk is een zelfhulpboek die de vaardigheden en de kennis aanreiken om de 'val van het geluk' te leren herkennen. Lees meer over dit boek: De valstrik van het geluk

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

leef je droom
boekentip

E-cursus