• cactus
 • leven Jaloezie en afgunst
 • leven

  Jaloers

  Herken je dat gevoel, die steek van jaloezie die je voelt wanneer iemand je vertelt over een of ander succes wat zij hebben gehad. Of wanneer je leest over iemand die het heel goed doet op een gebied waar jij ook graag in zou willen uitblinken.

  Over het algemeen vinden wij dat we niet jaloers of afgunstig mogen zijn. Je moet juist een ander zijn of haar succes gunnen. En dat klopt ook. Maar naast dat je de ander het succes best wel gunt, voel je nog iets anders, je bent gewoon jaloers.

  'Jaloezie drukt het verlangen uit, zich met de benijde te meten en is als zodanig een compliment.'-
  Godfried Bomans


  Leren van je jaloezie

  Je kunt iets leren van je jaloezie. Je afgunst kan je helpen. Kennelijk roept juist dat ene succes verhaal iets in je op.

  Je bent vast niet jaloers op iedereen die succes heeft. Wanneer je geen voetballer bent, ben je waarschijnlijk niet jaloers op Wesley Sneijder of een andere voetbal ster, hooguit zou je ook wel zo veel geld willen verdienen. En je bent waarschijnlijk ook niet jaloers op een popster als Madonna of Jan Smit.


  Wat vertelt je jaloezie je

  Wanneer we jaloers zijn op iemand, heeft die persoon meestal iets bereikt of ontvangen wat in principe ook binnen onze mogelijkheden ligt. Die persoon heeft iets wat wij ook hadden kunnen hebben. Iets wat wij net zo goed hadden kunnen hebben.

  Jaloezie vertelt ons dus iets over onszelf en heeft eigenlijk niet zo veel met het wel of niet gunnen van het succes aan de ander te maken. Het hoeft dan ook helemaal niet zo te zijn dat je het die ander niet gunt, het gaat er meer om dat je zelf ook zo graag zou willen hebben wat die ander heeft.

  Je kunt je jaloezie daarom dus ook als een hulpmiddel zien. Je afgunst vertelt je namelijk dat je iets wilt hebben of iets wilt bereiken.

  Je jaloezie kan je dus iets duidelijk maken, het is een signaal.


  Aan de slag met je jaloezie

  Wees daarom niet boos op jezelf wanneer je jaloezie op voelt komen, maar ga aan de slag met je jaloersheid. Wees om te beginnen blij met het signaal wat deze jaloezie aan je geeft.

  Wanneer je jaloerse gevoelens bij jezelf bemerkt is het eerst wat je moet doen, bij jezelf nagaan waar je nu precies jaloers op bent.

  Wat heeft, of doet die ander wat jij ook zou willen hebben of doen. Waar ben je nu echt jaloers op. Probeer om tot in detail te achterhalen wat jou nu zo jaloers maakt.


  Gebruik die energie

  Wanneer het je duidelijk is geworden waar je jaloers op bent, kun je de energie die er vrij komt door je jaloersheid gaan gebruiken om stappen te nemen om ook datgene te gaan bereiken wat die ander heeft wat jij zo graag wilt. Laat die ander dus een voorbeeld en bron van inspiratie voor je worden.

  Waak ervoor dat je excuses gaat zoeken waarom het die ander wel lukt en jou niet. Probeer om je niet te verschuilen achter oorzaken waar je niets aan kunt veranderen. Maar wees creatief en zoek naar oplossingen.

  Op die manier laat je je jaloezie voor je werken en hoef je je niet te schamen voor je jaloerse gevoelens, maar ben je er juist blij mee en ga je er mee aan de slag om je leven te veranderen en te verbeteren. • prima zelfvertrouwen
 • Blijvend zelfvertrouwen

  Deze cursus is voor jou als je: Je zelfvertrouwen wilt vergroten – Minder afhankelijk wilt zijn van anderen – Meer wilt vertrouwen op je eigen gevoel – Wilt stoppen met twijfel en zelfkritiek – Minder perfectionistisch wilt zijn.
  Frank de Moei (professionele coach en trainer) heeft de E-cursus Blijvend zelfvertrouwen ontwikkeld die jou leert om je zekerder te voelen in elke situatie.
  Lees hier verder: Blijvend zelfvertouwen

Andere interessante artikelen:
Boekentip:
jaloers zijn
Gelukkig Zonder Jaloezie

Aan de hand van voorbeelden laat Antje Balters zien hoe de onderlinge omgang tussen vrouwen vaak doortrokken is van jaloezie en rivaliteit.
Zij gaat op zoek naar de wortel van deze concurrentiedrang en komt tot heldere en bevrijdende antwoorden.
Lees meer over dit boek: Gelukkig Zonder Jaloezie

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.


E-cursus


Verder lezen:

Wil je meer lezen, dan vind je hier een aantal relevante boeken: