• aalscholver
 • WERKEN Leuk werk
 • werken

  Hoe houd je je werk leuk

  Je hebt een baan, misschien wel een goede baan in de ogen van veel mensen, maar je gaat niet (meer) met plezier naar je werk.

  Een andere baan zoeken vind je geen optie. Misschien omdat je al zoveel banen hebt gehad.

  Misschien omdat je vanwege de economische omstandigheden het niet verstandig vindt om je vaste baan op te zeggen voor een nieuwe baan waar je een jaarcontract krijgt aangeboden.

  Misschien omdat je inmiddels een leeftijd hebt bereikt waarop het wisselen van baan niet zo eenvoudig meer is.

  Misschien zit je met gouden ketenen vast aan je huidige baan en zou je er financieel altijd op achteruit gaan in een nieuwe baan.

  Hoe zou het zijn om het werk te doen waar je van droomt? -
  Frank de Moei – Capedium Training & Coaching


  Blijven zitten waar je zit

  Hoe dan ook blijven zitten waar je zit lijkt voor jou de enige oplossing.

  Maar het laat je niet los. Je leest over mensen die hun passie volgen. Je leest over mensen die alles verkopen en heel minimalistisch gaan leven van hun spaargeld en giften. Je koopt iedere maand een staatslot in de hoop dat dat je uit je baan zal verlossen. Je leest over mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt.

  En je zou zo graag met veel plezier naar je werk gaan iedere dag. Maandagochtend zou net zo fijn moeten aanvoelen als zaterdagochtend.

  Je rekent uit hoeveel uur je van je leven aan het werk bent en bijft het zo jammer vinden dat je zoveel tijd van je leven bezig bent met iets wat je eigenlijk niet wilt.


  Angst

  Regelmatig denk je: "Ik neem NU ontslag en zie wel wat er gebeurt".

  Maar die bravoure verdwijnt meestal ook weer heel snel als je denkt aan wat er dan zou kunnen gebeuren. Je ziet jezelf al terug als dakloze of wonend in een armzalig krot van een huis met meer schulden dan je ooit zult kunnen afbetalen.

  Dan pep je jezelf op en vertelt jezelf dat het toch allemaal niet zo erg is, dat het best meevalt eigenlijk. Zo slecht heb je het toch niet. En je zou blij moeten zijn met wat je hebt. Hoeveel mensen zouden er maar wat graag met je willen ruilen.


  In een kringetje...

  Je gedachten draaien in kringetjes.

  Je gaat van "Het gaat best lekker" naar "Dit houd ik geen dag langer meer vol!" en je gaat op zoek naar een alternatief.

  Maar wanneer je dan denkt aan de consequenties van stoppen met deze baan werk, kom je toch weer tot de conclusie dat je het eigenlijk zo slecht niet hebt op je werk.

  Je zit dan in een soort achtbaan waarin je steeds maar rond draait.

  Dit kan jarenlang zo door gaan. Je blijft steeds maar weer diezelfde gedachten houden.


  Welke waardes zijn voor jou van belang.

  Om er achter te komen wat jou nu precies dwars zit in je werk en wat je daar aan kunt doen, zul je wat zelfonderzoek moeten doen. Wanneer jij jouw waardes niet terug vindt in je werk, is het erg moeilijk om lol in je werk te krijgen en te houden.

  Ga eerst na wat belangrijk is voor jou in je leven, welke waardes zijn voor jou van belang, is dat:

  Zekerheid

  • Afwisseling en spanning

  • Status hebben

  • Liefde en connectie met anderen

  • Groei

  • Bijdragen aan het geluk van anderen  Ieder mens vind een aantal dingen belangrijk in het leven. Dit is niet een kwestie van goed of slecht. Het een is niet beter dan het andere, maar het verklaart wel veel van jouw gedrag.

  Zet deze zes waardes in volgorde, begin met de waarde die voor jou het belangrijkste is en eindig met de waarde die voor jou het minst belangrijk is. Welke van deze zes staan voor jou in de top drie?

  Wanneer jij zowel zekerheid als afwisseling in je top drie hebt staan, kan daarmee jouw achtbaan van gedachten worden verklaard. Je zoekt afwisseling en zekerheid en het een lijkt het ander uit te sluiten, waardoor je niet uit die achtbaan lijkt te kunnen ontsnappen.

  Wanneer het bijdragen aan het geluk van anderen bij jou in de top drie staat en je vindt die waarde helemaal niet of nauwelijks terug in je werk, dan maakt dat je ongelukkig in je werk.


  Zekerheid en afwisseling

  Wanneer jij zowel zekerheid als afwisseling nodig hebt, is het de vraag wat in jouw leven het belangrijkste is. Zekerheid of afwisseling.

  Wanneer afwissling voor jou het belangrijkste is zul je waarschijnlijk niet veel moeite hebben met het nemen van risico's. Er is niet veel wat jou tegenhoudt om iets volledig nieuws te gaan proberen zonder al te veel aan de consequenties te denken.

  Als zekerheid voor jou het belangrijkste is, is het opzeggen van je baan en zonder vangnet in het diepe springen hoogst waarschijnlijk niet iets waar jij gelukkig van zou worden.

  Maar je behoefte aan afwisseling en spanning is misschien ook wel heel sterk.

  Gelukkig kun je daar aan werken, zonder dat je je zekerheden hoeft op te geven.


  Wat kun je doen wanneer je niet (direct) je baan wilt opzeggen

  Spring uit die achtbaan en neem actie!

  Stap 1:
  Accepteer dat je het niet altijd even leuk vindt op je werk. Accepteer dat er ook in jouw baan, in jouw leven tegenvallende dagen zijn. Het is niet anders...

  Stap 2:
  Onderzoek je gevoel. Wat je vanaf nu moet doen is iedere keer wanneer je weer denkt dat je NU moet stoppen met je baan, is stilstaan bij dit gevoel.

  Ga dan bij jezelf onderzoeken wat er nu echt aan de hand is. Wanneer je dan tot de conclusie komt dat je meer afwisseling en spanning nodig hebt, moet je dat gaan zoeken.

  Stap 3:
  Ga op zoek naar dingen die je kunt doen en maak een actieplan.

  Misschien is er in je huidige baan iets wat je wel leuk vindt en kun je dat gaan uitbouwen. Maak dan een actieplan waarin je alle stappen zet die je moet doen om dat meer te kunnen doen.

  Misschien is er werk binnen je organisatie wat wel bij jouw waardes past. Ga dan in gesprek met je leidinggevende en/of de personeelsafdeling van je bedrijf om te kijken hoe je kunt wisselen van baan binnen je bedrijf.

  Misschien kun je een cursus gaan volgen in je vrije tijd, om iets te gaan leren wat altijd al je interesse had. Zoals een nieuwe taal, koken als een professional. Maak een leerplan voor jezelf en schrijf op wat er nodig is voor het uitvoeren van dit leerplan

  Misschien kun je in je vrije tijd een bedrijf starten. Maak een (mini-)ondernemingsplan en bouw je bedrijf van daaruit op. Bekijk dit filmpje over het maken van een dergelijk plan.

  Lees hier verder over het starten van een eigen bedrijf: Een eigen bedrijf starten

  Misschien zijn er andere dingen die jou uit deze achtbaan kunnen halen. Misschien kun je een nieuwe sport gaan beoefenen.

  Misschien kun je je aanmelden als vrijwillger om zodoende iets te leren en om anderen te kunnen helpen.

  Alles helpt, zolang het jou maar meer in de richting van de waardes brengt die voor jou van belang zijn.

  Wil je meer hulp bij het zoeken naar je ideale baan, dan is deze E-cursus misschien iets wat jou verder kan helpen. Frank de Moei (professionele coach en trainer) heeft de E-cursus Vind Je Ideale Baan ontwikkeld die jou direct het beste inzicht in het vinden van je ideale baan geeft.


 • je ideale baan
 • Ontdek je passie en overwin je angst

  Hoe zou het zijn om elke dag op te staan en het werk te doen dat je altijd al hebt willen doen? Frank de Moei (professionele coach en trainer) heeft de E-cursus Vind Je Ideale Baan ontwikkeld die jou direct het beste inzicht in het vinden van je ideale baan geeft.
  Lees hier verder: Vind Je Ideale Baan

Andere interessante artikelen:
Boekentip:

 • lol in je werk vinden
 • De businessromanticus

  De businessromanticus staat vol met inspirerende voorbeelden en praktische tips om weer betrokken te raken en enthousiast te worden, waar je ook werkt.


 • 45 plus werk
 • De seniorcode

  Hoe zorg je ervoor dat je iets moois maakt van de tweede helft van je carrière? De seniorcode biedt praktische handvatten voor een goed toekomstperspectief.


 • je loopbaan
 • Wat nu? De inrichting van je verdere loopbaan

  Dit boek is er om je te helpen als je je eigen werk en loopbaan anders wilt inrichten. Wie ben je eigenlijk, wat wil je nu werkelijk en wat houdt je tegen? Wat zou je nodig hebben om gelukkig te zijn?


 • wat wil ik
 • IK, gezond egocentrisme - meer effectiviteit

  IK is het belangrijkste boek dat je ooit voor ogen hebt gehad. Het geeft je vernieuwende, pragmatische inzichten in persoonlijk leiderschap.
  Het gaat je helpen om: * beter dan ooit in kaart te krijgen WIE je bent, WAT je wilt en HOE je dat bereikt. * te ontdekken wat je talenten, je passies en je diepste kern werkelijk zijn. * het mooiste op aarde te vinden: je eigen IK.


 • gelukkig werken
 • Gelukkig Werken

  Aan de hand van de methode van het gelukskompas creëer je stap voor stap meer voldoening en geluk in je werk.
  Dit boek laat overtuigend zien dat geluk meetbaar, toetsbaar en vooral maakbaar is. En dan ook nog eens in relatie tot werk. Het is een uiterst behulpzame, praktische en down-to-earth gids en een inspirerend kompas.


 • plezier in je werk
 • Op weg naar plezier in je werk

  Wandelcoach/psycholoog Hilde Backus is er van overtuigd dat wij, wanneer wij onze talenten optimaal benutten, kunnen ontdekken op welke werkplek we het beste tot ons recht komen en dus meer plezier in ons werk hebben.


dromen en doen

Wat zou jij het liefste doen als je niet gehinderd werd door tijd, geld, verplichtingen of andere beperkingen? Een wereldreis maken
meer leuke dingen doen
een eigen bedrijf beginnen
jouw droombaan vinden
emigreren?
Wat je droom ook is, begin er NU aan, is Esthers Jacobs belangrijkste advies. Lees meer over dit boek: Wat is jouw droom?

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

opleiding levenscoach
boekentip

E-cursusVerder lezen: