• utrecht
 • Werken Lol in je werk
 • leven

  Hoe krijg je weer lol in je werk

  Je hebt een baan waar je inmiddels al lang op uitgekeken bent. Er zit geen vooruitgang meer in. De groei is er uit, als die er ooit al geweest is. En zo langzamerhand is de lol in je werk er ook vanaf gegaan. Wellicht zorgt je baan alleen nog maar voor veel stress.

  Je hebt moeite om je bed uit te komen en om de dagen vol te maken en het wordt steeds moeilijker om jezelf te motiveren om iedere dag weer aan het werk te gaan.

  Ontslag nemen

  Het liefste zou je vandaag willen stoppen, je ontslagbrief met een brede glimlach inleveren en met een blij gevoel de deur voorgoed achter je dichttrekken.

  Risico

  Maar… je hebt verplichtingen, je hebt een gezin, je hebt een hypotheek. En deze baan is relatief veilig, het bedrijf staat er goed voor en jouw functie staat niet op de tocht.

  Een andere baan zou heel veel onzekerheid met zich meebrengen. Voorop gesteld dat je die al zou kunnen vinden.

  Er is bijna geen organisatie meer in Nederland die direct een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt. Je krijgt een half jaar of een jaar contract om mee te beginnen. Met uitzicht op een vaste aanstelling, maar een uitzicht op, is geen belofte.


  Blijven zitten waar je zit

  Dus je blijft zitten waar je zit. En gelukkig, soms zijn er dagen dat je het prima naar je zin hebt. Maar dat zijn de uitzonderingen. Het merendeel van de tijd ben je eigenlijk alleen maar bezig met het idee dat je hier weg wilt.


  Hoe overleef je dit

  Om dit te overleven, zul je een andere strategie moeten gaan volgen. Je moet het anders gaan aanpakken.

  Neem een besluit. Besluit dat je op zoek gaat naar manieren om je huidige baan weer leuk te gaan vinden. Besluit dat je zo niet langer door wilt leven en dat je op zoek gaat naar een oplossing.

  Je kunt dan om te beginnen onderzoeken hoe jij naar je baan kijkt.

  • Je kunt je baan zien als iets waar je niet onderuit kunt komen en waar je (inwendig) al scheldend en tierend naar toe gaat iedere dag.

  • Je kunt je baan zien als iets waar je op zich blij mee kunt zijn, omdat het je een salaris oplevert waar je van kunt leven.

  • Of je ziet je baan als iets waar je hoe dan ook iets van kunt leren en waar je de tijd die je er aan besteed zo optimaal mogelijk probeert te benutten.

  De keuze is aan jou. Wanneer je besloten hebt dat je niet actief op zoek gaat naar een andere baan, is hoe jij naar je baan kijkt het belangrijkste aspect wat meespeelt in het weer plezier in je werk te gaan krijgen.


  Wat kies jij?

  De eerste keuze zal je geen blijheid en geluk opleveren. Je zult je steeds beroerder voelen en een steeds grotere hekel gaan krijgen aan dit werk.

  De tweede keuze zal je een klein beetje voldoening opleveren, voornamelijk op het moment dat je je salaris binnenkrijgt of wanneer je naar je loonstrookje kijkt.


  Genieten van je werk

  De derde keuze zal er voor zorgen dat je het steeds meer naar je zin krijgt op je werk. Zodat je er uiteindelijk weer met plezier naar toe zult gaan.

  Waarschijnlijk gebeurt dat niet van de ene op de andere dag, maar gaat dat met stapjes en beetjes. En soms met een stap vooruit en weer twee stappen terug. Maar wanneer je echt niet wilt doorleven zoals je nu doet is het de moeite waard om door te zetten.


  Hoe krijg je weer plezier in je werk

  Wanneer je kiest voor de derde keuze, ga je op zoek.

  Je gaat op zoek naar die (kleine) dingen die je wel leuk vindt aan je werk. En misschien is dat in het begin alleen de koffie die je er kunt drinken. Maar als je goed zoekt, vind je zeker nog wel meer van die kleine dingen.

  Dit zijn de dingen die je gaat cultiveren. Om te beginnen ga je iedere dag, gedurende de komende 21 dagen drie dingen opschrijven die je wel leuk vindt aan je werk. Lees op de pagina Dankbaarheid meer hierover.


  Meer leuke dingen doen

  Ook ga je, wanneer je iets gevonden hebt wat je leuk vindt kijken hoe je daar meer van kunt krijgen en doen.

  • Misschien vind je het leuk om iets aan iemand uit te leggen en kun je jezelf langzamerhand als mentor gaan opstellen voor je jongere collega's.

  • Misschien vind je het leuk om je collega's te helpen met hun Word of Excel problemen en kun je je gaan verdiepen in die programma's om op die manier een vraagbaak voor de hele organisatie te worden.

  • Misschien vind je het leuk om in vergaderingen je woordje te doen en kun je je spreekkunsten gaan verbeteren.

  • Misschien kun je er voor jezelf een spel van maken om lastige klanten zo ver te krijgen dat ze blij zijn met wat je voor ze doet in plaats van dat ze niets anders doen dan klagen.


  Doorzetten

  Nu komt het aan op doorzettingsvermogen. Val niet na een paar dagen of een week weer terug in je oude gedrag. Blijf volhouden, blijf zoeken naar de leuke dingen.

  Bedenk voor jezelf een slogan die je kunt gebruiken wanneer je het even niet ziet zitten en pep jezelf daarmee op.Andere interessante artikelen:
Boekentip:

 • ik ga voor de ultieme uitdaging
 • Ik Ga Voor De Ultieme Uitdaging

  Hoe Past Dit In Mijn Loopbaan? Geniet je ervan risico's te nemen, jezelf tot het uiterste te testen? Wil je constant spanning, avontuur en afwisseling? Steeds je grenzen kunnen verleggen? Dan ben jij iemand die gaat voor de ultieme uitdaging in je werk. Ik ga voor de ultieme uitdaging laat je ontdekken welke waarden belangrijk voor je zijn, zodat je met plezier, gemotiveerd en geïnspireerd je talenten kunt inzetten voor het werk dat je doet.


  Nu te koop bij Bol.com


 • creatief zijn
 • Ik Ga Voor Creativiteit

  Inspireert jouw huidige werk je nog? Past je baan nog wel bij wie je nu bent? Waar loop je echt warm voor? Ik ga voor creativiteit behoort tot een serie boeken van volkskrant Banen en het Spectrum die je uitdaagt je loopbaan in eigen hand te nemen. Hoe zorg je ervoor dat je baan bij je blijft passen?


  Nu te koop bij Bol.com


 • arbeidsvreugde
 • De zeven bronnen van arbeidsvreugde

  Dit lees-, leer- en werkboek laat zien dat arbeidsvreugde en prestaties maakbaar zijn. Het biedt praktische handvatten voor het ontdekken, uitbreiden en op peil houden van arbeidsvreugde.
  Nu te koop bij Bol.com
 • werk dat bij je past
 • Werk vinden dat bij je past

  Hoe doe je dat? Dé absolute droombaan is een illusie, maar werk dat de kwaliteit van uw hele leven op een hoger plan tilt, wil iedereen wel. In deze gids helpt Krznaric u dat werk te vinden.
  Nu te koop bij Bol.com
Boekentip:

dromen en doen

Wat zou jij het liefste doen als je niet gehinderd werd door tijd, geld, verplichtingen of andere beperkingen? Een wereldreis maken
meer leuke dingen doen
een eigen bedrijf beginnen
jouw droombaan vinden
emigreren?
Wat je droom ook is, begin er NU aan, is Esthers Jacobs belangrijkste advies. Lees meer over dit boek: Wat is jouw droom?

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

boekentipVerder lezen: