• verboden toegang
 • leven 6 tips
 • leven

  Maak jij het jezelf moeilijker dan het is?

  Vaak zitten wij onszelf in de weg en doen we dingen waar we zelf (het meeste) last van hebben.

  We doen dingen die ons stress bezorgen, waar we ons beroerd over voelen. We doen dingen waar we beter mee zouden kunnen stoppen. Wanneer je deze dingen loslaat kun je een veel gelukkiger leven leiden.

  “Gelukkig is hij die tevreden is met zijn huidige lot, hoe dat ook mag zijn.” -
  Seneca


  Doe het anders

  Kijk eens naar de onderstaande opsomming van zes dingen die je kunnen helpen om gelukkiger te worden en bedenk waar jij vandaag mee zou kunnen stoppen of juist beginnen.


  1. Ik heb altijd gelijk!

  Waarom heb je de behoefte om altijd je gelijk te halen. In veel situaties is het beter om niet ten koste van alles je gelijk te proberen te bewijzen. Soms is de relatie die je hebt met iemand veel meer waard dan het door blijven vechten voor je gelijk.

  Natuurlijk hoef je niet altijd alles aan te nemen, maar het is goed om jezelf aan te leren om even een stapje terug te doen en te bedenken of dit argument het waard is om over door te blijven vechten.


  2. Laat het los

  Probeer niet om alles en iedereen onder controle te houden. Probeer niet om iedereen alles te laten doen op jouw manier. Probeer niet om alle touwtjes in handen te blijven houden. Vertrouw erop dat anderen het ook goed kunnen doen.

  Wordt niet boos wanneer er dingen niet gaan zoals jij dat graag zou willen, maar pas je aan aan de omstandigheden.


  3. Stop met het zoeken naar een zondebok

  Stop het zoeken naar iets of iemand die je de schuld kunt geven van iets wat er is gebeurd, of van iets wat er juist niet is gebeurd. Stop ermee om anderen de schuld te geven van hoe jij je voelt.

  Alleen jij bent verantwoordelijk voor hoe je je voelt. Jij bent verantwoordelijk voor hoe jij omgaat met wat anderen doen. Het is jouw taak om daar wel of niet iets mee te doen, geef anderen niet de macht over jouw gevoelens.


  4. Luister naar jezelf, maar geloof jezelf niet altijd

  Je praat de hele dag tegen jezelf. Of je je er nu bewust van bent of niet. En jammer genoeg bekritiseer je je zelf ook vaak. En probeer je jezelf af te houden van dingen die misschien een bepaald risico met zich mee brengen.

  Misschien luister je er wel eens naar en lijkt het dan soms of je je moeder hoort praten. Of iemand anders die veel invloed in je leven heeft (gehad). Wees je ervan bewust dat datgene wat je jezelf hoort zeggen echt niet altijd het beste voor je is en dat het ook niet altijd waar hoeft te zijn.


  5. Stop met klagen

  Klagen over iets, zonder dat je er iets aan doet maakt je alleen maar ongelukkiger dan je misschien al bent. Wanneer je ergens over klaagt en er niets aan doet, zorgt dit er op de lange termijn voor dat je in een negatieve spiraal terecht komt.

  Het kan je even opluchten om ergens over te klagen en misschien krijg je wel medestanders. Maar uiteindelijk doet het je meer kwaad dan goed. Probeer met positieve acties datgene waar je over klaagt te veranderen of berust in het feit dat het is wat het is.


  6. Houd op met het proberen indruk te maken op anderen

  Probeer jij ook altijd om een zo goed mogelijke indruk van jezelf te geven aan anderen. Probeer jij ook om interessanter te lijken of intelligenter of rijker dan je werkelijk bent?

  Dan wordt het tijd om daarmee te stoppen en om je ware ik naar buiten te laten komen. Door authentiek te zijn maak je het jezelf veel makkelijker en… mensen reageren direct op authenticiteit. Ze voelen het als het ware aan dat jij echt jij bent en niet bezig bent met het proberen iemand anders te spelen.

 • Dr. Seuss
 • Heb jij wel door hoe gelukkig je bent?

  In dit boek draait het allemaal om één ding: optimisme. De wijze woorden van de oude man in de woestijn bieden lezers van alle leeftijden het perfecte tegengif tegen een neerslachtige bui.

  Te koop bij: Bol.com

Andere interessante artikelen:

Boekentip

loslaten

Loslaten

Loslaten Wat je niet gelukkig maakt.
Maak korte metten met oude gewoontes die je geen goed doen. In dit boek vind je alles over het stap voor stap loslaten van alles wat je in de weg staat: in je werk, in de liefde, in relaties en in je dagelijks leven.
Nu te koop bij: Bol.com

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

boekentip
 • Gelukkig leven

  In Gelukkig leven geeft Seneca adviezen om in tijden van tegenspoed en hevige emoties toch gemoedsrust te vinden. Wars van getheoretiseer en de waan van de dag verkondigt de Romeinse stoïcus een filosofie die midden in het leven staat en tot op de dag van vandaag actueel is gebleven.

  Te koop bij Bol.com
 • de kunst van het nietsdoen
  De kunst van het nietsdoen

  HIn deze tijd van overvolle agendas en 24 uur per dag beschikbaarheid, is dit boek een verademing. Want soms bereik je meer met nietsdoen dan met handelen.

  Nu te koop bij Bol.comVerder lezen:

Wil je meer lezen over je talenten en je werk, dan vind je hier een aantal relevante boeken: