• bos pad
 • werken Motivatie
 • werken

  Motivatie voor je werk

  Wat motiveert mensen voor hun werk. Wat maakt dat mensen hun werk met plezier doen. Wat maakt dat mensen hun werk beter gaan doen.

  Wat maakt dat een baan de ideale baan voor jou is. Is dat een goede beloning in geld? Of spelen andere soorten beloning een rol. Of zijn er omstandigheden buiten het werk die meespelen. Waar ligt jouw passie en wat zijn jouw talenten. Dit onderwerp houdt veel mensen bezig.

  Hoe zou het zijn om het werk te doen waar je van droomt? -
  Frank de Moei – Capedium Training & Coaching,
  auteur van de cursus Vind je ideale baan.


  Langer werken

  Vervroegd met pensioen gaan is tegenwoordig niet meer aan de orde. We moeten langer doorwerken. Dus wordt het plezier in je werk hebben steeds belangrijker.

  Weet jij wat jou motiveert en wat jou helpt om plezier in je werk te hebben of krijgen?

  Wij hebben een aantal hele goede TED talks op een rijtje gezet die je inzicht geven in waarom mensen plezier in hun werk hebben en wat ons motiveert.
  Het geheim van geluk en beter werk

  Wat zijn de factoren die ervoor zorgen dat je succes hebt in je werk. Hebben mensen met bijvoorbeeld een hoger IQ meer succes in hun baan? Auteur en onderzoeken Shawn Achor doet onderzoek naar het effect van blijheid "Happines" op het succes in je baan.

  Shawn Achor: “We zagen dat slechts 25% van succes op je werk afhangt van I.Q. 75% van succes op je werk hangt af van je optimisme, sociale ondersteuning en je vermogen om stress te zien als uitdaging, niet bedreiging.”

  TED talk: The happy secret to better work.

  Shawn Achor: “Als je brein positief ingesteld is presteert het beduidend beter dan wanneer negatief, neutraal of gestresst. Je intelligentie stijgt, je creativiteit en je energiepeil stijgen.

  Feitelijk zagen we dat ieder zakelijk resultaat vooruitgaat. Je positieve brein is 31% productiever dan je brein dat negatief, neutraal of gestesst is. Je bent 37% beter in het verkopen. Artsen zijn 19% sneller, accurater in het stellen van de juiste diagnose als ze positief zijn.”
  Lees verder in zijn boek: De voorsprong van geluk


  Wat geeft ons een goed gevoel over ons werk?

  Wat motiveert ons om te werken? In tegenstelling tot conventionele wijsheid, is het niet alleen geld.

  Het lijkt erop dat de meesten van ons kunnen gedijen door constante vooruitgang en een gevoel van betekenis. Gedragseconoom Dan Ariely presenteert twee onthullende experimenten die onze onverwachte en genuanceerde houding tegenover betekenis in ons werk onthullen.

  TED talk: What makes us feel good about our work.

  Dan Ariely: “Als we denken aan arbeid, denken we meestal aan motivatie en verloning als hetzelfde. In realiteit moeten we er allerlei dingen aan toevoegen: betekenis, creatie, uitdagingen, verantwoordelijkheid, identiteit, trots, enz.”

  Dan Ariely heeft een aantal bijzondere boeken geschreven over waarom wij dingen doen. Zoals bijvoorbeeld het boek Volmaakt onvoorspelbaar . Er is een groot verschil tussen de dingen waarvan we verwachten gelukkig te worden, en de dingen waar we écht gelukkig van worden. In Volmaakt onvoorspelbaar beschrijft Dan Ariely daarom de vóórdelen van irrationeel denken en handelen.

  Inzicht in onze onvoorspelbaarheid kan ons helpen om beter te werken, gemotiveerder aan de slag te gaan, meer succes te hebben met internet-daten, en ons leven meer te aanvaarden zoals het is.
  Nu te koop bij Bol.com


  De verrassende wetenschap van de motivatie

  Beroepenanalyst Dan Pink onderzoekt het raadsel van de motivatie.

  Te beginnen met een feit dat sociale wetenschappers kennen maar de meeste managers niet: traditionele beloningen zijn niet altijd zo effectief als we denken.

  TED talk: Motivation

  Dan Pink: “Het geheim van hoge prestatie ligt niet in beloningen en straffen, maar in die onzichtbare intrinsieke drive. De drive om dingen te doen om de dingen zelf. De drive om dingen te doen omdat ze ertoe doen.”

  Het boek Drive van Daniel Pink is ook in het Nederlands verschenen.

  'Vergeet alles wat je weet over hoe je mensen moet motiveren, het zit anders in elkaar dan je dacht.
  Het geheim van goed presteren, plezier en zin in je leven en werk is de intrinsieke motivatie.

  Dat is je diepe wens om je eigen leven te bepalen, nieuwe dingen te leren en te creeren en bij te dragen aan zinvolle zaken.

  Daniel Pink toont aan dat de geaccepteerde wijsheid over mensen motiveren niet strookt met hoe wij thuis en op het werk elke dag te werk gaan. De oude manier van belonen en straffen werkt voor de meeste taken niet meer.'
  Nu te koop bij Bol: Drive, de verrassende waarheid over wat ons motiveert.  Over TED talks

  Wist je dat er bij veel TED talks een transcript aanwezig is.

  En wist je dat er vaak een Nederlandse ondertiteling aanwezig is.

  En wist je dat je de meeste talks ook kunt downloaden als audio file. Je kunt er dus naar luisteren terwijl je in de auto zit, of tijdens je workout.

 • je ideale baan
 • Ontdek je passie en overwin je angst

  Hoe zou het zijn om elke dag op te staan en het werk te doen dat je altijd al hebt willen doen? Frank de Moei (professionele coach en trainer) heeft de E-cursus Vind Je Ideale Baan ontwikkeld die jou direct het beste inzicht in het vinden van je ideale baan geeft.
  Lees hier verder: Vind Je Ideale Baan

Andere interessante artikelen:
Boekentip:

 • ontdek je sterke punten
 • Ontdek je sterke punten

  Omdat we veelal gefixeerd zijn op onze zwakheden, slapen onze talenten. Met behulp van een revolutionair programma ontdekt de lezer zijn sterke punten en mogelijkheden. Vervolgens wordt ingegaan op hoe je met deze sterke punten om kunt gaan; de nadruk ligt daarbij op het cultiveren ervan.


  Nu te koop bij Bol.com • arbeidsvreugde
 • De zeven bronnen van arbeidsvreugde

  Dit lees-, leer- en werkboek laat zien dat arbeidsvreugde en prestaties maakbaar zijn. Het biedt praktische handvatten voor het ontdekken, uitbreiden en op peil houden van arbeidsvreugde.
  Nu te koop bij Bol.com
 • werk dat bij je past
 • Werk vinden dat bij je past

  Hoe doe je dat? Dé absolute droombaan is een illusie, maar werk dat de kwaliteit van uw hele leven op een hoger plan tilt, wil iedereen wel. In deze gids helpt Krznaric u dat werk te vinden.
  Nu te koop bij Bol.com
 • volmaakt onvoorspelbaar
 • Volmaakt onvoorspelbaar

  Er is een groot verschil tussen de dingen waarvan we verwachten gelukkig te worden, en de dingen waar we écht gelukkig van worden.
  In Volmaakt onvoorspelbaar beschrijft Dan Ariely daarom de vóórdelen van irrationeel denken en handelen. Inzicht in onze onvoorspelbaarheid kan ons helpen om beter te werken, gemotiveerder aan de slag te gaan, meer succes te hebben met internet-daten, en ons leven meer te aanvaarden zoals het is.
  Nu te koop bij Bol.com
Boekentip:

dromen en doen

Wat zou jij het liefste doen als je niet gehinderd werd door tijd, geld, verplichtingen of andere beperkingen? Een wereldreis maken
meer leuke dingen doen
een eigen bedrijf beginnen
jouw droombaan vinden
emigreren?
Wat je droom ook is, begin er NU aan, is Esthers Jacobs belangrijkste advies. Lees meer over dit boek: Wat is jouw droom?

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

opleiding levenscoach
boekentip

E-cursus


Verder lezen:

Wil je meer lezen over motivatie, dan vind je hier een aantal relevante boeken: