• eenden
 • WERKEN Productiviteit
 • werken

  Thuis werken en je productiviteit

  Wij kennen in Nederland een standaard kantoortijd van 8.30 – 17.00 uur, met een lunchpauze van een half uur.

  Je werkt dan acht uur per dag. Dat wil zeggen, je bent acht uur per dag aanwezig op je werk.

  Op een nieuwe manier werken, betekent dat er meer gekeken wordt naar hoe een mens optimaal functioneert en dus optimaal productief is op een dag.

  Het nieuwe werken kan op veel verschillende manieren worden ingevuld.

  Kijken naar de momenten van hoogste concentratie en daar op inspelen is een van de manieren om vorm te geven aan het thuis werken.

  Acht uur geconcentreerd werken lukt geen mens

  Heb je ooit wel eens iemand ontmoet die echt twee keer vier uur achter elkaar geconcentreerd aan het werk was?

  Het lukt niemand om zo lang met volle aandacht aan iets te werken. Zelfs niet wanneer het onderwerp je mateloos boeit.

  Iedereen verliest de concentratie na een paar uur werken. Daarna moet onze geest zich even losmaken van waar we mee bezig zijn. Je moet even kunnen ontspannen.  Afleiding en ontspanning

  Op kantoor is er dan meestal wel een of andere vorm van afleiding te vinden. Je gaat even koffie halen en kletst wat bij met een collega. Je maakt een paar kopieën of je werkt je Facebook status even bij.

  Daarna kun je weer aan de slag en kun je je weer volledig concentreren op je werk. Tot je weer merkt dat je concentratie verslapt en het weer even nodig is om iets anders te gaan doen.

  Uiteindelijk is het veel effectiever om inderdaad iedere keer even een pauze in te lassen, dan om stug te blijven proberen maar door te gaan.

  Wat zijn de meest productieve uren van een dag

  De meest productieve uren zijn voor bijna iedereen, de eerste werkuren van de dag. Je bent uitgerust en je kunt je concentreren op de taak die voor je ligt. Je bent dan in staat om complexe problemen te doorgronden en om creatieve oplossingen te bedenken.

  Daarna wordt je langzamerhand steeds minder productief. Je bent nog wel steeds aan het werk, maar je kunt je steeds minder goed echt concentreren en bent sneller afgeleid.

  Veel mensen ervaren in de loop van de dag nog een of twee keer een periode waarin zij zich goed kunnen concentreren op hun werk.

  Natuurlijk heb je ochtend en avond mensen en geldt er voor iedereen wel weer een afwijkende cyclus van concentratie en afwisseling.  Concentratie pieken benutten

  Je kunt door je dag slim in te delen, gebruik maken van die concentratie pieken.

  Laat je tijdens die periodes dan niet afleiden door e-mail, telefoon of wat dan ook. Zet alles uit en gebruik je concentratie uitsluitend voor datgene waar je echt aan wilt of moet werken.

  Wanneer je merkt dat je concentratie verslapt, kun je weer je email en andere online activiteiten aanzetten en ook je telefoon weer aanzetten. Wanneer je doorlopend bereikbaar moet zijn voor calamiteiten, kun je misschien een collega vragen om jouw telefoontjes te beantwoorden en om de echt belangrijke telefoontjes er tussen uit te filteren.  Ken jij je eigen concentratie patroon

  Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van jouw concentratie periodes is het goed om er achter te komen wanneer jij op je best bent.

  Observeer jezelf eens gedurende een paar dagen. Houd bij van hoe laat tot hoe laat je echt geconcentreerd bezig bent geweest op een dag.

  Pas je dag aan

  Wanneer je weet wanneer jouw concentratie op zijn best is, kun je daar optimaal gebruik van gaan maken.

  Zorg ervoor dat je gedurende die periodes dan ook niet gestoord wordt, lees de tips hierboven. Zorg ervoor dat je werkzaamheden waarbij je minder geconcentreerd hoeft te werken bewaart tot die momenten waarop je weet dat je wat afleiding en ontspanning nodig hebt.

  Het nieuwe thuis werken implementeren

  Op deze manier omgaan met je concentratie pieken, kan onderdeel zijn van het implementeren van het nieuwe werken in een organisatie. Het kan ook voor jou persoonlijk een nieuwe manier van thuis werken betekenen. • je ideale baan
 • Ontdek je passie en overwin je angst

  Hoe zou het zijn om elke dag op te staan en het werk te doen dat je altijd al hebt willen doen? Frank de Moei (professionele coach en trainer) heeft de E-cursus Vind Je Ideale Baan ontwikkelt die jou direct het beste inzicht in het vinden van je ideale baan geeft.
  Lees hier verder: Vind Je Ideale Baan

Andere interessante artikelen:
Boekentip:

 • dromen durven doen
 • Dromen Durven Doen

  Wat is er nodig om de stap van dromen, naar durven en – uiteindelijk – doen te zetten? Wat zijn de geheimen van échte, blijvende verandering? Ben Tiggelaar geeft heldere antwoorden.


 • teken je dromen
 • Droom groter, teken groter

  Leuke en inspirerende ideetjes helpen je te tekenen, vergroten je creativiteit en maken de kunstenaar in je los.


 • maak werk van je droom
 • Maak werk van je droom!

  Gebruik deze kaarten regelmatig en je zult ervaren dat je eigen kracht toeneemt. Ze helpen je de kloof tussen waar je nu bent en waar je wilt zijn steeds kleiner te maken.


 • maak je dromen waar
 • Maak je dromen waar

  Inspirerende oefeningen om remmingen en angsten te leren loslaten en er voluit voor te gaan. Als u alle remmingen kunt wegnemen en de nodige energie en hulpmiddelen verzamelt, kunt u op een strategische manier uw einddoel - uw droom dus - bereiken. Wees niet bang,


dromen en doen

Wat zou jij het liefste doen als je niet gehinderd werd door tijd, geld, verplichtingen of andere beperkingen? Een wereldreis maken
meer leuke dingen doen
een eigen bedrijf beginnen
jouw droombaan vinden
emigreren?
Wat je droom ook is, begin er NU aan, is Esthers Jacobs belangrijkste advies. Lees meer over dit boek: Wat is jouw droom?

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

leef je droom
boekentip

E-cursus