• regenboog
 • werken Pensioen
 • werken

  Genieten voor of na je pensioen

  Wacht jij met genieten van je leven tot na je pensioen?

  Het concept met pensioen gaan is relatief jong begrip.
  Voor de industrialisatie ging er niemand met pensioen. Je werkte, voornamelijk op het land, tot je niet meer kon werken. Dan kon je je misschien nog nuttig maken in en rondom huis met wat klussen tot ook dat niet meer mogelijk was.

  Sparen voor je pensioen

  Je kon en hoefde niet te sparen voor je pensioen omdat je (meestal) bij je familie, kinderen inwoonde of in ieder geval dicht in de buurt.

  Wanneer je financieel of lichamelijk niet meer voor jezelf kon zorgen werd er van de familie verwacht dat zij deze zorg op zich namen.

  Industrialisatie

  Toen na de industrialisatie deze structuur veranderde, werd het noodzakelijk dat je ervoor zorgde dat je, wanneer je niet meer in staat was om geld te verdienen vanwege je leeftijd, je genoeg geld had om van te leven.

  Het werd niet langer van kinderen en familie verwacht dat zij zorgden voor hun ouders en andere familieleden.

  Vaak was dat ook niet meer mogelijk omdat kinderen, soms vanwege hun werk, verhuisden naar andere delen van het land of nog verder weg. Dan wordt het lastig om een maaltijd naar vader of moeder te brengen of hen te laten mee eten.


  AOW

  Dus moest iedereen er op een of andere manier voor zorgen dat er een potje met geld was voor de oude dag. In Nederland werd daarvoor in 1957 de AOW in het leven geroepen.

  Iedere inwoner van ons land kreeg vanaf 65 jarige leeftijd een levenslange uitkering van de staat. En om dit bedrag aan te vullen kan (of moet) je zelf bij sparen in de vorm van een pensioenverzekering.


  Doel in het leven

  Dit betekende langzamerhand dat het pensioen iets werd om naar toe te werken. Het werd zelfs een doel in het leven voor sommige mensen.

  De vraag wanneer “mag” je met pensioen is een veelzeggende vraag daarin. In plaats van doorwerken tot je niet meer kon, wist je nu tot welke leeftijd je mocht of moest werken.

  Daarna hield je werkende leven op en kwam je in een andere fase en kon je eindelijk gaan genieten van het leven.


  Langer werken

  Langzamerhand zien we nu weer een verschuiving naar langer werken. Deels doordat we langer doorleven en het onbetaalbaar wordt om zo lang voor iedereen een uitkering te verzorgen.

  Maar deels ook omdat mensen het leuk vinden om te werken. En helemaal geen zin hebben om daarmee te stoppen.


  Genieten van je werk

  Zou het niet zo moeten zijn dat je leven voor je pensioen net zo leuk is als je leven na je pensioen?

  Zodat je niet de jaren hoeft af te tellen voordat je er eindelijk mee kan stoppen?

  De jaren voor je pensioen omvatten waarschijnlijk het grootste deel van je leven. Die tijd kun je beter gebruiken met werken aan of voor iets waar je ook van kunt genieten. Geef daarom je zoektocht naar de voor jou ideale baan nooit op!
Andere interessante artikelen:
Boekentip:

 • droom baan
 • Maak werk van je droom

  Doet u het werk dat u het liefst zou doen? Heel veel mensen niet. Ze werken omdat het moet en omdat het geld oplevert, maar zonder passie. Dit boek gaat over: in vijf stappen naar je ideale baan.


  Nu te koop bij Bol.com


 • tweede carriere
 • Je tweede carriere

  Nieuwe loopbaankeuzes voor 45-plussers na herbezinning of ontslag. Dit denk- en doeboek haalt je uit je dip, helpt om je oogkleppen af te zetten en alternatieven te bekijken.


  Nu te koop bij Bol.com • droom baan
 • Droombaan of brood op de plank

  Met dit handboek help ik je om vooral realistisch je mogelijkheden onder de loep te nemen: moet je bewegen of lekker blijven zitten waar je zit? Voor die nieuwe baan gaan of je huidige job leuker maken?


  Nu te koop bij Bol.com


populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

boekentip
 • Het nieuwe werken aan je pensioen

  Sjaak bewijst dat het ook anders kan. Hij neemt je mee op reis rond de wereld, van Australië tot Chili en van Japan tot Antarctica, en laat zien dat je ook op een andere manier aan je pensioen kunt werken. Een manier die leuker, logischer en duurzamer is.

  Te koop bij Bol.com
 • symptomen van een rot baan
  De drie symptomen van een rotbaan

  Hoe je ervoor zorgt dat je werk leuk blijft. De drie symptomen van een rotbaan is een inspirerendverhaal met een praktisch model om het geleerde direct in praktijk te brengen.

  Nu te koop bij Bol.comVerder lezen:

Wil je meer lezen over je talenten en je werk, dan vind je hier een aantal relevante boeken: