• venetian
 • LEVEN Trots
 • leven

  Trots op jezelf

  Trots zijn op jezelf is belangrijk voor je gevoel van geluk.

  Trots is in ons land een beladen woord. In Nederland houden wij niet zo van mensen die trots zijn op zichzelf en die dat meer of minder laten blijken.

  Bescheidenheid wordt over het algemeen meer gewaardeerd. Van BN’ers tot en met de Koning wordt verwacht dat ze toch zoveel mogelijk “gewone mensen” blijven.

  Trots wordt vaak verward met arrogantie, je zelf beter voelen dan anderen en het niet serieus nemen van anderen omdat je jezelf zoveel beter voelt dan hen.


  Geef jezelf regelmatig een schouderklopje.


  Trots zijn op jezelf is belangrijk voor je gevoel van geluk.

  Belangrijk voor de ontwikkeling van je zelfvertrouwen. Wanneer jij niet trots bent op wat je hebt gedaan of bereikt hebt, of trots ben op wat je nu doet of op je toekomstplannen zul je er waarschijnlijk ook niet erg gelukkig van worden.

  Wij zijn vaker bezig met wat anderen van ons denken, dan dat wij werken aan hoe wij over onszelf denken.

  Als klein kind probeerde je je ouders trots te laten zijn op jou, op school probeerde je indruk te maken op een leraar of lerares en op je werk hoop je dat je baas je opmerkt en dat hij blij is dat jij voor hem werkt.  Zelfvertrouwen

  Trots zijn op jezelf kan je helpen om vol vertrouwen naar de toekomst te kijken.

  Jij weet wat je waard bent, je weet wat je kunt en je bent daar trots op. Daar is niets mis mee. Mensen die trots zijn op zichzelf zullen er vaker in slagen om de door hen gestelde doelen te halen.

  Ga eens terug in het verleden en haal die momenten in je herinnering waarop je trots was op jezelf.

  Het kan zijn dat dat momenten zijn waarin je in de belangstelling stond van anderen, maar het kunnen ook momenten zijn waarop jij diep van binnen trots was op jezelf. Het kan een goede oefening zijn om te achterhalen waarom je toen zo trots was op jezelf, dit kan je helpen om dit in de toekomst te herhalen en meer van deze momenten te creëren.  Ik ben trots op mijzelf omdat...

  Maak ook een lijstje met de dingen waarop je nu trots bent, bijvoorbeeld:

  “Ik ben er trots op dat ik mensen aan het lachen kan brengen.”
  “Ik ben er trots op dat ik in korte tijd een kamer vol rommel kan opruimen.”
  “Ik ben trots op het feit dat ik elke dag de tijd neem om te mediteren.”
  Wat kan je helpen om trots te zijn op jezelf

  Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te helpen trots te zijn op jezelf.

  • Het stellen van doelen en het maken van een actieplan om die doelen te halen.
  Wanneer je een van je doelen gehaald hebt kun je trots zijn op jezelf!

  • Verzorg jezelf goed.
  Je hoeft daarvoor niet wekelijks naar de kapper of schoonheidsspecialiste. Maar draag kleding die jij mooi vindt, kam je haar, knip je nagels, kortom verzorg jezelf goed.

  • Wees goed voor je lichaam.
  Zorg voor voldoende slaap, goed eten en regelmatige beweging. Mensen die hun lichaam serieus nemen zijn over het algemeen gelukkiger en trotser op zichzelf dan degenen die hun lichaam negeren.

  • Zorg dat je blijft leren.
  Wanneer je iets nieuws geleerd hebt kun je met recht weer trots zijn op jezelf. Lees ook het artikel Leren en groeien wat hier dieper op ingaat.

  • Volgens Dr. Deepak Chopra is het goed om jezelf dagelijks positief toe te spreken.
  Geef jezelf complimentjes en spreek liefdevol tegen jezelf. Wees niet boos op jezelf wanneer je een fout maakt.

  • Doe iets voor een ander.
  Je kunt ongelofelijk trots zijn op jezelf wanneer je een ander mens een plezier hebt gedaan.

  • Beloon jezelf wanneer je iets goed hebt gedaan.
  Geef jezelf een beloning wanneer je trots bent op jezelf. Dat kan een bosje bloemen zijn of een ijsje of het kijken van een leuke film.

 • prima zelfvertrouwen
 • Blijvend zelfvertrouwen

  Deze cursus is voor jou als je: Je zelfvertrouwen wilt vergroten – Minder afhankelijk wilt zijn van anderen – Meer wilt vertrouwen op je eigen gevoel – Wilt stoppen met twijfel en zelfkritiek – Minder perfectionistisch wilt zijn.
  Frank de Moei (professionele coach en trainer) heeft de E-cursus Blijvend zelfvertrouwen ontwikkeld die jou leert om je zekerder te voelen in elke situatie.
  Lees hier verder: Blijvend zelfvertouwen

Andere interessante artikelen:
Boekentip:

 • eigenwaarde
 • Ik Hou Van Mij

  Wel eens het idee dat je niet goed genoeg bent? Dat wat je dóét niet goed genoeg is?
  Dan schreef Annemarie Postma dit boek voor jou. Ze weet er alles van.


 • power woman
 • Power woman

  Durf jij in je eigen kracht te staan en er naar te leven? Iedereen heeft die kracht in zich, maar gebruik je hem ook?
  Hoe ga jij met jezelf om en vind je de balans tussen binnenkant en buitenkant. In Powerwoman worden veel voorbeelden en foefjes gegeven. Breng ze in praktijk en je weet niet wat je overkomt !


 • dit wordt jouw jaar
 • Dit wordt jouw jaar

  12 krachtige lessen in persoonlijke verandering. Hoe zorg je dat de komende twaalf maanden van je leven écht gaan tellen?


 • negatief zelfbeeld
 • Negatief zelfbeeld

  Als het beeld van jezelf negatief is, dan dringt positieve informatie uit de omgeving niet door.
  Dit boek biedt een methode om het negatieve denken te doorbreken. Stapsgewijs, en met behulp van oefeningen en opdrachten, leert de lezer een stevig en genuanceerd beeld van zichzelf op te bouwen.


zelfvertrouwen

Cursus 'Van jezelf houden'
Marian Palsgraaf ontwikkelde de cursus 'Van jezelf houden'.

"Ik wil je graag laten zien dat bij gebrek aan liefde, gepest worden, je niet ‘kapot’ gemaakt wordt. Ik heb geleerd er goed mee om te gaan, door van mezelf te houden, zonder te oordelen over mezelf en/of anderen."

"Wat mijn leven letterlijk heeft veranderd is het toepassen van relatief eenvoudige oefeningen, tips en strategieën. Nu ben ik blij met mezelf, positief en ik laat me niet zo snel meer uit het veld slaan."
Lees meer over deze cursus: Van jezelf houden

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

zelfvertrouwen
boekentip
 • Vergroot je zelfvertrouwen

  Psycholoog Robert Haringsma combineert theorie met zeer veel oefeningen uit zijn eigen praktijk met cliënten. Voor iedereen die onzeker is op het werk, in sociale situaties of in de relatie met zijn of haar partner.

  Te koop bij Bol.com
 • meer zelfvertrouwen
  Meer zelfvertrouwen

  Zelfvertrouwen is iets waar u uw hele leven lang aan kunt werken. Waarom dan niet nu meteen beginnen? In dit boekje vindt u technieken en oefeningen die u daarmee kunnen helpen.

  Nu te koop bij Bol.com

E-cursus
 • Ontdek je passie en talenten

  Effectieve en praktische e-cursus voor meer vertrouwen, kracht en zekerheid.

  Het geheim van een sterk en blijvend zelfvertrouwen zit hem in inzicht, begrip en acceptatie. Het is niet nodig ontzettend assertief te zijn of iedereen te vertellen hoe geweldig je bent.

  Het gaat erom dat je je echt de moeite waard voelt en voor niemand onder doet. Het gaat om een authentiek, sterk, gezond en blijvend zelfvertrouwen.

  Wat je nodig hebt zijn eenvoudige en bewezen technieken die je zelfvertrouwen doen groeien.

  Door: Frank de Moei – Capedium Training & Coaching