• houten brug
  • LEVEN Uitstelgedrag
  • leven

    Verhoog je productiviteit, verminder je uitstel gedrag.

    Veel mensen vertonen uitstelgedrag. Soms zelfs zonder dat ze het zelf doorhebben.

    Heb jij daar ook last van, blijf dan vooral verder lezen zodat ook jij straks je uitstelgedrag kan verminderen of zelfs helemaal elimineren. Uitstel gedrag kan zich op veel verschillende manieren voordoen en kan diverse oorzaken hebben.

    Hoe zou het zijn om gewoon weer gelukkig te zijn? -
    Frank de Moei – Capedium Training & Coaching


    Waarom vertoon je uitstelgedag (en wat kun je er aan doen).

    Soms vertoon je uitstelgedrag omdat er gewoon te veel op je af komt. Je weet even niet waar je moet beginnen en dus doe je maar even wat anders.

    Soms vertoon je uitstelgedrag omdat je gewoon even geen zin hebt, of omdat je moe bent. Soms vertoon je uitstelgedrag omdat de taak die voor je ligt je te moeilijk lijkt en je probeert tijd te rekken zodat je er niet aan te hoeft beginnen.

    Versla je uitstelgedrag

    Uitstelgedrag is wat men noemt aangeleerd gedrag. Dat betekent dat je het dus ook weer af kunt leren.


    Is stress de oorzaak?

    Wanneer je gestrest of angstig bent of je maakt je ergens zorgen over laat je productiviteit vaak te wensen over.

    Soms gebruik je je uitstelgedrag dan om je stress wat te verminderen. Wanneer je lijdt aan uitstelgedrag omdat je te gestresst bent, is de beste oplossing hiervoor, proberen je stressniveau te verlagen.

    • Mindfull leven
    Je kunt je stressniveau op een aantal manieren verlagen, bijvoorbeeld door (wat meer) mindful te gaan leven.
    Lees het artikel over mindfulness en probeer eens een taak die voor je ligt op een heel aandachtige manier uit te oefenen.

    Het maakt niet uit hoe lang je er over doet, als je er maar met je volle aandacht mee bezig bent.

    •Dagindeling
    Een andere manier om je stressniveau te verlagen is om je dag beter in te delen. Zorg dat er vaste tijdsblokken zijn voor werk en voor ontspanning.

    Houd je hier dan ook aan en ga niet werken in de tijd die je uitgetrokken had voor ontspanning. Wanneer je in de tijd die je gepland had om te werken dan ook maar echt aan het werk gaat. Je hoeft je dan niet schuldig te voelen over de tijd die je uittrekt voor ontspannende dingen.

    Wanneer het verschil tussen werk en ontspanning te groot wordt, is het misschien goed om eens te gaan kijken naar je werksituatie. Doe je wel echt de dingen die je leuk vindt?



    Het is te veel om te overzien

    Soms heb je gewoon zoveel werk wat om je aandacht vraagt, dat je simpelweg niet weet waar je moet beginnen. Het resultaat kan dan zijn dat je uiteindelijk niets doet.

    Ja, je doet wel alsof je druk bezig bent, maar je bent misschien alleen maar bezig met het reorganiseren van je bureau of het op alfabet zetten van de boeken in je boekenkast.

    Je brein negeert simpelweg de grote hoeveelheid dingen die je moet doen omdat het veel te veel is, of niet gestructureerd.


    •Schema
    De oplossing voor dit soort uitstelgedrag is het maken van een schema.

    In dit schema neem je eerst in hoofdlijnen op wat er moet gebeuren en wanneer dat moet gebeuren. Daarna ga je vanuit die hoofdlijnen kleinere taken afsplitsen. Zet ook deze taken in volgorde.

    Als het nodig is, splits je deze kleinere taken in nog kleinere taken. Hapklare brokken om zo te zeggen.

    Deze hapklare brokken kun je overzien en dat maakt dat je er ook echt aan kunt beginnen.

    Wanneer je bezig bent met het in kaart brengen van de taken, kun je per taak bekijken of het iets is dat echt door jou gedaan moet worden. Misschien kun je wat taken delegeren of uitbesteden buiten de deur?


    Je kent vast wel het grapje over het eten van een olifant. De vraag is dan "Hoe eet je een olifant?" en het antwoord is "Met kleine hapjes tegelijk."
    Het in kleine overzienbare taken opsplitsen van je werk kan je helpen je uitstelgedrag te verminderen.


    •Is het te doen?
    En houd tot slot in de gaten of je het echt binnen de gestelde tijd af kunt krijgen.

    Is dat een onmogelijkheid, dan is het goed om te kijken of bijvoorbeeld je deadline verschoven kan worden.




    Te veel keuzes?

    Misschien vertoon je uitstelgedrag omdat je te veel keuzes voor je hebt liggen. Een reactie kan dan zijn dat je helemaal niet kiest en de keuze uitstelt.

    Of je wilt niet kiezen omdat een keuze voor het een betekent dat je het andere moet uitsluiten. Je bent misschien bang dat je dan het verkeerde kiest met alle gevolgen van dien.

    Het kan ook zijn dat je niet durft te kiezen, omdat dat betekent dat je dan ook echt voor je keuze moet gaan. Er bestaat dan vanaf dat moment een kans is dat je niet zult slagen. De angst daarvoor kan je tegenhouden om te kiezen.

    •Wat houdt je tegen om te kiezen? Probeer bij jezelf na te gaan wat jou tegenhoudt om een keuze te maken.

    Zijn er te veel keuzes en overzie je het niet meer?
    Wil je niet kiezen omdat je niets wilt uitsluiten?
    Of wil je niet kiezen omdat dat betekent dat er eisen aan je getseld zullen gaan worden?

    Wanneer je weet waarom je niet wilt kiezen, kan dat op zich een keuze al makkelijker maken zodat je toch gaat beginnen.



    Verveling

    Misschien is de taak die je moet doen niet uitdagend genoeg voor je.

    Misschien zorg je er door je uitstelgedrag voor dat het spannender wordt doordat de deadline steeds dichterbij komt.

    De oplossing hiervoor is natuurlijk zorgen voor interessanter werk, maar wat voor werk je ook doet soms zijn er taken die je gewoon moet doen. Ook al heb je hier niet je volle aandacht voor nodig.

    •Kookwekker techniek
    Misschien kan de kookwekkertechniek je dan helpen.

    De kookwekkertechniek is een variant op de techniek om een olifant te eten. Kleine hapjes tegelijkertijd en niet in een keer een enorme hap.

    Je gebruikt hierbij een kookwekker (een echte of een timer op je telefoon).

    Je gaat werken met tijdsblokken van 30 minuten. Dat wil zeggen, je werkt 30 minuten aan het werk waar je geen zin in hebt, maar wat toch af moet. Daarna beloon je jezelf met 30 minuten speeltijd.

    Je mag in die 30 minuten speeltijd doen wat je maar wilt. TV kijken, een boek lezen, een spelletje doen, in bad gaan, verzin het maar. Maar na die 30 minuten speeltijd volgt weer 30 minuten werktijd.

    Je moet hierbij echt een wekker gebruiken die luid en duidelijk afgaat. En je moet direct beginnen met werken aan de taak die je uitstelt, maar je hoeft niet direct te stoppen met het werken aan die taak op het moment dat de wekker afgaat.Misschien kun je die taak zelfs wel in een keer afronden (nu je toch bezig bent...)


    Wil je meer lezen over uitstel gedrag en hoe je daar vanaf kunt komen, dan is het boek van Professor Piers Steel, zelf een notoire uitsteller, echt een aanrader. Bekijk het boek hier bij Bol.com


  • gelukkig zijn
  • Hoe word je gelukkig?

    Deze e-cursus helpt je gelukkig te zijn met jezelf en je leven. Je ontdekt waarom je dat (tot nu toe) nog niet is gelukt. Met praktische en effectieve inzichten begeleid Frank de Moei (professionele coach en trainer) je stap voor stap door dit proces. Het is eenvoudig en iedereen kan het leren.
    Lees hier verder: Gelukkig zijn Gelukkig blijven

Andere interessante artikelen:
Boekentip:

  • leren leren
  • Leer als een speer

    Leer sneller,beter en leuker. Er zijn technieken waarmee je beter leert leren en die het ook leuker en sneller maken. Dit boek geeft een overzicht van deze technieken.



  • gelukkig leven
  • Achter elk gelukkig leven staat een overvolle kliko

    Dit boek verandert je denken over geluk en stimuleert je om bij jezelf na te gaan hoe je ervoor staat. Het maakt je duidelijk hoe belangrijk het is dat je je 'hoofdschakelaars' omzet en dat een gelukkig leven vooral zit in je dagelijkse denken, zeggen en doen.


  • kaizen
  • De kunst van Kaizen

    Met kleine stappen naar grote doelen. De gedachte is eenvoudig: Grote veranderingen komen tot stand door kleine stapjes te nemen in de richting van je doel.


  • gelukkig worden
  • Gelukkig zijn

    In dit boekje vindt u technieken en oefeningen die u helpen het ware geluk te ontdekken. U leert onder andere positief te denken, uw dankbaarheid te uiten, te genieten en voldoening te vinden in wat u doet en hebt.


  • gelikkig worden
  • Hoe word ik gelukkig ?

    In Hoe word ik gelukkig? geeft Guus Kuijer een simpel antwoord op de vraag die in de titel wordt gesteld: wie leert van een ander, over een ander of met een ander, heeft een rijk leven.


uitstel gedrag

Waarom blijven we achter de buis zitten, terwijl we eigenlijk naar bed moeten?
Waarom surfen we op internet in plaats van een deadline te halen?
Waarom puilt de wasmand of het aanrecht altijd uit?
Waarom begint een dieet altijd morgen?
En dat allemaal terwijl we dondersgoed weten dat we er niet beter van worden. Professor Piers Steel, zelf een notoire uitsteller, doet al ruim tien jaar onderzoek naar uitstelgedrag. Met humor ontrafelt hij de mythes rond uitstelgedrag.
Lees meer over dit boek: Uitstel gedrag

populaire artikelen
  • thailand
    Dankbaarheid

    Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

  • welk bedrijf beginnen
    Welk bedrijf past bij jou

    Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

  • mindfulness
    Mindfulness

    Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

boekentip

E-cursus