• mist in Montfoort
 • leven Veranderen
 • leven

  Blijven wie je bent?

  Wij vinden iemand betrouwbaar wanneer die person reageert zoals wij verwachten. Daar kun je op rekenen.

  Als die persoon zegt dat hij of zij iets zal doen, dan weet je dat hij of zij dat ook daadwerkelijk zal doen. Afspraak is afspraak en dat is ook goed. Je moet niet het een zeggen en het ander doen.

  'The human spirit lives on creativity and dies in conformity and routine.'-
  Vilayat Inayat Khan


  Omslag

  Het wordt lastiger wanneer mensen willen veranderen. Wanneer de persoon die je kende als iemand die nooit naar buiten te slaan was, ineens dol blijkt te zijn op wildkamperen en op het maken van lange fietstochten.

  In de war

  Dan raken wij in de war en zijn er we er niet zo zeker meer van dan we op die persoon aan kunnen. Want kennelijk is dat iemand die zomaar kan veranderen, van mening, van voorkeur enz. Dat willen wij eigenlijk liever niet, want daardoor raakt de orde in ons hoofd van slag.

  Etiketjes

  Wij hadden die persoon netjes een bepaald etiketje gegeven zoals: A is iemand die de dagen graag op de bank met een goed boek doorbrengt en B is een feestbeest die elke gelegenheid aangrijpt om uit zijn dak te gaan.

  Wanneer A dan ineens het gedrag van B gaat vertonen vinden wij dat helemaal niet fijn. Misschien proberen we A nog wel te wijzen op het vroegere gedrag met zinnen als: “Maar jij hield toch helemaal niet van harde muziek?” of “Jij stoorde je toch altijd aan luidruchtige mensen?”. In de hoop dat zij zelf dan ook gaan inzien dat ze niet “zichzelf” meer zijn.

  Orde herstellen

  Daarmee proberen we dan de orde weer te herstellen omdat het anders te verwarrend wordt voor ons. Als we er niet meer vanuit kunnen gaan dat A altijd op een bepaalde manier denkt en reageert, weten we niet meer waar we aan toe zijn. We zeggen dan dat het een fase is waar iemand wel weer uit zal komen, want het kan niet zo zijn dat iemand opeens helemaal verandert.

  Alles verandert

  We weten dat alles verandert en dat er niets blijvend is in het leven. Maar meestal zouden we het liefst alles zo houden als het was. Alles en iedereen. Die vriendin die altijd super slordig was, moet niet ineens veranderen in een schoonmaak koningin. Die vriend die hield van tennis, moet niet ineens van formule 1 racen gaan houden. Dat vertrouwen we niet een dergelijke omslag en we denken en hopen dat snel alles weer bij het oude zal zijn.

  En als we nu zelf willen veranderen?

  Laat je je zelf tegenhouden door het beeld wat anderen van je hebben? Ben je bang om als onbetrouwbaar gezien te worden wanneer je vandaag van klassieke muziek houdt en morgen alleen nog maar van techno beat?

  Zit je gevangen in dat hoekje waar je in de loop der jaren in terecht bent gekomen? Bang om anderen teleur te stellen door je veranderde gedrag of voorliefdes.

  Durf jij te veranderen?

  Durf jij het eens helemaal anders te doen? Durf jij je hart te volgen en te doen wat je nu echt leuk vindt? Ook al is dat misschien niet blijvend en ook al wil je volgend jaar of volgende maand weer iets anders.

  Of laat jij je tegenhouden door wat je omgeving daar van zal zeggen en denken en wil je bijvoorkeur voldoen aan de verwachtingen van anderen.Boekentip:
 • dureven veranderen
 • Jezelf kunnen, willen, durven veranderen

  Dit boek is bedoeld voor iedereen die serieus heeft besloten zichzelf te veranderen.
  De zeer heldere tekst laat zien waarom veranderen zo moeilijk is.
  De vele vragenlijsten en praktische voorbeelden bieden een handvat om je weerstand tegen verandering - hoe moeilijk ook - misschien toch te overwinnen.
  Te koop bij Bol.com: Durven veranderen

Andere interessante artikelen:
Boekentip:
veranderen
Heb LEF, durf te veranderen

Dit boek gaat over veranderen.
Hoe verandering stapsgewijs kan worden vormgegeven en vooral kan worden volgehouden. Het centrale thema daarbij is lef.
Lef omdat veranderingen tegennatuurlijk zijn en lef noodzakelijk is om patronen te durven doorbreken.
Lees meer over dit boek: Heb LEF, durf te veranderen

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.


E-cursus


Verder lezen:

Wil je meer lezen, dan vind je hier een aantal relevante boeken: