• rode tulpen
 • leven Waarden
 • leven

  Wat is belangrijk voor jou?

  Er bestaat een oefening die je opdraagt om in de komende 30 seconden een lijstje te maken van de top vijf van de dingen die belangrijk voor jou zijn in je leven.

  Dus zonder er lang over na te hoeven denken, als iemand je vraagt wat zijn de vijf meest belangrijke dingen in jouw leven. Wat zouden jouw antwoorden zijn?

  We only become what we are by the radical and deep-seated refusal of that which others have made of us.-
  Jean-Paul Sartre


  Jouw waarden

  Wat er dan, als het goed is, naar boven komt zijn de waardes die voor jou gelden in je leven.

  Misschien heb je er moeite mee om die zo even op te sommen. Dat kan betekenen dat je aan het worstelen bent met de waardes in je leven. Dat je nog niet of niet meer weet wat belangrijk voor je is.


  Waarom is dit lijstje van belang

  Wanneer het je lukt om de top vijf snel op te kunnen sommen, heb je de basis gevonden van waaruit jij verder wilt werken. Het is de fundering van alles wat je doet in je leven, jouw missie.

  Wanneer bij jou bijvoorbeeld je gezin op de eerste plaats staat, zou je daar zoveel mogelijk tijd en aandacht aan moeten geven. Wanneer je dat doet, voel je je gelukkig, omdat je iets doet wat voor jou waardevol is.


  Waardeoordeel

  Let op, hang geen waarde oordeel aan je top 5.

  Dus wanneer bij jou je gezin niet op de eerste plaats staat wil dat niet zeggen dat jij een slecht mens bent.

  Het wil alleen zeggen dat jij andere keuzes zult maken en dat je met andere dingen het gelukkigst wordt. Het is dan ook niet de bedoeling dat je dit lijstje gaat tonen aan anderen om te laten zien hoe goed jouw moraal is.


  Zijn jouw keuzes in lijn met je waarden?

  We horen regelmatig mensen zeggen dat ze hun gezin en familie het belangrijkste in hun leven vinden, maar uit hun daden en keuzes blijkt dat ze het merendeel van hun tijd aan iets anders dan aan hun gezin besteden.

  Of ze roepen dat het milieu hen na aan het hart ligt, maar dat blijkt niet uit hun bestedingspatroon of uit hun acties.

  Dat is niet erg, maar ze houden zich zelf (en de buitenwereld) voor de gek wanneer ze dan wel beweren dat dat belangrijk is in hun leven. Het is dan waarschijnlijk een sociaal gewenste opmerking die je hoort. En wanneer het wel echt gemeend is, zullen zij een spanning in hun leven voelen omdat ze niet leven naar hun waardes.


  Privé

  Dit lijstje, deze top 5, maak je uitsluitend voor jezelf, om er achter te komen wat voor jou nu echt het belangrijkste is in je leven op dit moment.

  De toevoeging: op dit moment, betekent dat je waardes kunnen en hoogstwaarschijnlijk ook zullen veranderen. Je hebt op je 20e waarschijnlijk andere waardes dan op je 50e.


  Keuzes maken op basis van je missie

  Dit lijstje zorgt ervoor dat je alles wat je doet af kunt zetten tegen wat echt belangrijk voor je is. Wanneer je keuzes moet maken waaraan je je tijd en of geld gaat besteden, kan dit lijstje een belangrijke leidraad voor je worden.

  Je gaat leven volgens jouw missie en probeert je leven daar zoveel mogelijk op af te stemmen.

  Wanneer je je waardes helder hebt, wordt het maken van keuzes makkelijker. Je hoeft je alleen nog maar af te vragen of deze keuze je dichter bij een van jouw top 5 brengt of niet.

  En wanneer een keuze je daar juist verder bij vandaan brengt, is het niet iets waar je voor zou moeten kiezen.

  Dus ga nu zitten, pak pen en papier en schrijf in 30 seconden de vijf dingen op die het meest belangrijk voor jou zijn in je leven.

 • Dr. Seuss
 • Heb jij wel door hoe gelukkig je bent?

  In dit boek draait het allemaal om één ding: optimisme. De wijze woorden van de oude man in de woestijn bieden lezers van alle leeftijden het perfecte tegengif tegen een neerslachtige bui.

  Te koop bij: Bol.com

Andere interessante artikelen:
populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

opleiding levenscoach

E-cursus


Verder lezen:

Wil je meer lezen, dan vind je hier een aantal relevante boeken: