• WERKEN Eigen bedrijf
 • werken

  Wat voor bedrijf wil je gaan beginnen?

  OK, je weet nu zeker dat je je eigen bedrijf wilt gaan starten. Jij gaat voor jezelf beginnen. Je bent gedreven en vol energie. Je wilt de vrijheid en de voldoening die volgt uit het runnen van een eigen business.

  Je zou morgen, of zelfs vandaag nog willen starten. Maar je hebt nog een probleem waar je maar niet uit komt. Dit probleem houdt alle volgende stappen tegen. Het is een probleem waar je maar niet uit komt en wat je dag en nacht bezig houdt. Jouw probleem is:

  Jouw probleem: Je weet niet wat voor bedrijf je zou willen starten

  Misschien heb je het ene idee na het andere of misschien heb je nog geen enkel idee. Misschien weet je de ene dag precies wat je wilt gaan doen en slaat daarna de twijfel weer toe. Of misschien weet je wel wat je wilt, maar je twijfelt eraan of je met dat idee wel (voldoende) geld kunt verdienen.
  Lees hier verder om er achter te komen welk bedrijf voor jou het beste zou zijn en welk bedrijf bij jou past.
  Waarom een eigen bedrijf starten?

  Jij wil voor jezelf beginnen. Je wilt graag hard werken aan iets wat helemaal van jou is. Je wilt ook hard vooruit komen daarmee. In plaats van 30 jaar lang werken voor een baas en hopen dat je een promotie krijgt wil jij zelf bepalen hoe hard en hoe hoog je groeit. Kortom jij wilt ondernemer worden.

  Wanneer je bereid bent om hard en lang te werken voor iets, wanneer het bijna een obsessie voor je is, dan heb je een hele goede basis om een bedrijf te starten.

  Het kan zijn dat je een bepaalde passie hebt die je wilt laten uitgroeien tot een bedrijf. Je hebt een idee in je hoofd en wilt dat gaan uitwerken.

  Maar het kan ook zijn dat je wel heel zeker weet dat je hard en lang wilt werken. En je weet ook dat je dat niet voor een baas wilt doen, maar je hebt geen uitgesproken passie voor iets, of je hebt een passie voor iets waar geen droog brood mee te verdienen valt.
  Dan moet je op zoek naar datgene waar jij bijna al je tijd en energie aan kunt geven.

  Misschien wil je een bedrijf beginnen omdat je geen werk kunt vinden bij een bedrijf. Je wilt niet stil gaan zitten en wachten tot er een vacature komt die bij je past, maar je wilt direct aan de slag.

  Alleen je weet nog niet waarmee je dan aan de slag kunt gaan. Misschien wil je een eigen winkel beginnen, of een internet bedrijf starten of misschien wel iets heel anders.
  Waarom wordt een bedrijf gestart

  In principe zijn er twee redenen om een bedrijf te starten.

  • Je hebt een gat in de markt gevonden
  • Je wilt een bestaand idee verbeteren

  Het vinden van een gat in de markt gebeurt niet zo vaak, de meeste bedrijven ontstaan als een verbetering van een bestaand idee. Klamp je dus niet vast aan het idee dat je een uniek en nieuw idee moet hebben voor je een bedrijf kunt gaan starten.

  De meeste ondernemers vinden het idee voor hun bedrijf op een van de volgende manieren:

  • Je werkt voor een bedrijf en je gaat je opgebouwde expertise nu gebruiken voor je eigen onderneming.

  • Je mist zelf een bepaald produkt of dienst in de markt en je gaat dit nu aanbieden in je bedrijf.

  • Je doet marktonderzoek om er achter te komen wat de markt waarin jij je bedrijf wil gaan starten naar op zoek is.

  Bedenk dat er altijd ruimte is voor een nieuwe speler op de markt, maar dat die nieuwe speler dan wel een verbetering op een bepaald punt moet leveren. Een verbetering die zo aantrekkelijk moet zijn, dat mensen graag overstappen naar het nieuwe product of de nieuwe dienstverlening.

  Voor je begint, wat is je einddoel?

  Zelfs voor je ook maar een idee hebt van wat voor bedrijf je zou willen starten, is het goed om na te denken over hoe jouw bedrijf eruit zal zien als het eenmaal draait. En over wat je uiteindelijke doel met het bedrijf is.

  In zijn boek Do the work schrijft Steven Pressfield over een truc die schrijvers van toneelstukken en films gebruiken wanneer ze een nieuw filmscript bedenken. Ze beginnen dan bij het hoogtepunt, ze schrijven eerst het spekstakelstuk, het klapstuk van de film en werken vandaaruit terug naar het begin.

  Deze methode kun je ook gebruiken om er achter te komen hoe het bedrijf wat wilt gaan starten er uiteindelijk uit zou moeten zien. Ook al heb je nog geen idee wat voor bedrijf het dan precies zou zijn.

 • masterclass ondernemen
 • Masterclass ondernemen

  In haar boek Masterclass Ondernemen geeft Annic van Wonderen al haar kennis, tips en adviezen aan haar lezers.

  Bekijk op bol.com
Andere interessante artikelen:
Boekentip:

 • eigen baas
 • Eigen baas

  Als zelfstandige mis je soms een leermeester, een oude rot die je praktische adviezen geeft. Antwoorden op de 108 vragen waarmee elke zelfstandige te maken krijgt.


 • ondernemen moet je doen
 • Ondernemen moet je doen

  Alle informatie die nodig is om een ondernemingsplan te schrijven. De vertaalslag van idee naar de onderneming.


 • ondernemen
 • Ondernemen

  Ondernemen gaat over naar buiten kijken, kansen zien, risico's overzien en gáán. Dit boek brengt de kunst van het ondernemen dichterbij.


 • parttime ondernemen
 • Handboek Parttime ondernemen

  Parttime ondernemen is slim. Parttime ondernemen is dé manier om met weinig kapitaal en risico een bedrijf te beginnen.


Green Castle over leven en werken.

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

bedrijf starten
boekentip

E-cursus