• bloesem
 • LEVEN Zelfvertrouwen en eigenwaarde
 • leven

  Zelfvertrouwen, vertrouwen in jezelf

  Iedereen heeft een mening over zichzelf. Deze mening over jezelf, dus hoe je over jezelf denkt, bepaalt hoeveel zelfvertrouwen je hebt.

  Hoe je over jezelf denkt, is gelijk aan hoeveel waarde je hecht aan jezelf, je eigen waarde. Hoe beoordeel jij jezel.

  Je eigenwaarde wisselt nog wel eens als gevolg van bijvoorbeeld je omstandigheden of je ervaringen. Wanneer je een compliment krijgt en jij vindt dat dat terecht is dan stijgt je eigenwaarde. Maar wanneer jij denkt dat dat compliment niet terecht of niet echt is, dan doet het je niet veel. En wanneer je een fout maakt, of je vergist in iets hangt het van de hoogte van je zelfvertrouwen af hoe je daar mee om gaat.  "Wanneer je je op je gemak voelt met onzekerheid, komen er oneindig veel mogelijkheden in je leven." - Eckhart Tolle


  Weinig zelfvertrouwen

  Wanneer je weinig vertrouwen in jezelf hebt en je je eigenwaarde dus laag inschat denk je aan alles wat je niet kunt en wat je niet lukt om te doen.

  Je denkt aan alles wat je fout hebt gedaan, aan alles wat je beter had kunnen doen. Je gelooft het dan ook niet snel wanneer iemand je een compliment maakt ergens over. Dat vertrouw je niet.

  Wanneer je veel zelfvertrouwen hebt, en je eigenwaarde dus hoog inschat, focus je meer op alles wat je wel kunt en alles waarmee je succes gehad hebt. Je denkt aan alles wat je goed hebt gedaan en waar je tevreden over bent. Je accepteert complimenten zonder probleem en je vindt dat je die verdient.

  Wanneer je veel (of genoeg) zelfvertrouwen hebt, helpt dat je wanneer er iets gebeurt wat je zelfvertrouwen onderuit haalt. Je bent dan namelijk gewend aan het jezelf weer oppeppen en meer bezig zijn met wat je wel goed doet.  Altijd of nooit denken

  Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben vaak de neiging om wanneer er iets niet goed gaat dit te over generaliseren.

  Ze hebben het er dan over dat “alles” ook “altijd” fout gaat, in plaats van dit feit, deze fout of wat het dan ook is te zien als een op zichzelf staand gebeuren. En ze denken vaak dat zij de enige zijn die fouten maken en dat anderen slimmer en beter zijn.  Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten

  Het vertrouwen in jezelf, kun je vergroten door de waarde die jij aan jezelf geeft te vergroten.

  Je moet dan de strijd aangaan met dat stemmetje in je hoofd wat tegen je zegt dat je het “alweer” fout hebt gedaan en dat het je “nooit” zal lukken. Dat lijkt misschien een onmogelijke strijd, maar er zijn een aantal methodes die je kunnen helpen om je zelfvertrouwen op te krikken.

  Het vergroten van je zelfvertrouwen is niet iets wat je even op een vrije zaterdag doet. Zie het meer als een proces waar je veel tijd en aandacht aan moet geven.

  Wanneer je de hulp in kunt schakelen van een vriend of vriendin, kan dan enorm helpen. En wanneer het je echt niet lukt, kun je altijd professionele hulp vragen.

  Een goede manier om je zelfvertrouwen te vergroten is het volgen van de online cursus "Blijvend Zelfvertrouwen" van Frank de Moei. Frank is een professionele coach en trainer die je helpt om je zelfvertrouwen te vergroten. Kijk hier voor meer informatie over deze online cursus: Blijvend zelfvertrouwen

  Stappen om je zelfvertrouwen te vergroten  1. Luister naar jezelf. Wat zeg je tegen jezelf op momenten waarop je eigenwaarde tot onder het nulpunt is gedaald. Schrijf op wat je tegen jezelf zegt, dat maakt het tastbaar. Kijk nu zo objectief mogelijk naar wat je hebt opgeschreven. Is dat echt waar of denk je dat het waar is?

  Wanneer je de woorden nooit of altijd hebt opgeschreven kun je die zinnen direct schrappen, niemand is ze consequent dat iets altijd of nooit gebeurt.

  Probeer te achterhalen wat er achter de zinnen en woordjes zit die je hebt opgeschreven, waar komen ze vandaan? Heeft iemand dat ooit tegen je gezegd of tegen iemand anders en betrek je het op jezelf?

  2. Luister naar jezelf op momenten dat het wel goed gaat. Wat zeg je dan tegen jezelf? Schrijf dat ook op en geniet van het gevoel dat dat geeft. Ook al gaat het maar om hele kleine dingetjes, zorg dat je ze opmerkt.

  3. Maak een lijst van alles waar je goed in bent. Misschien kun je lekker appeltaarten bakken of goed en snel fietsbanden plakken. Misschien zie jij altijd als eerste wanneer iemand verdriet heeft of kun je heel goed rekenen. Schrijf echt alles op.

  4. Houd een dankbaarheids dagboek bij. Lees op de pagina Dankbaarheid hoe je dat doet. Focus niet op wat je niet hebt of niet kunt, maar focus op datgene wat je wel hebt en kunt.

  5. Gebruik mindfulness om bewuster te gaan leven zodat je meer kunt gaan genieten van wat er in je leven gebeurt. lees hier meer over Mindfulness.

  6. Laat je begeleiden. Wanneer je serieus aan je zelfvertrouwen wilt gaan werken is de cursus Blijvend Zelfvertrouwen een goede keuze voor jou. Deze cursus leert je een sterk en vooral blijvend zelfvertrouwen te ontwikkelen. Lees hier meer over deze cursus: Blijvend zelfvertrouwen

 • prima zelfvertrouwen
 • Blijvend zelfvertrouwen

  Deze cursus is voor jou als je: Je zelfvertrouwen wilt vergroten – Minder afhankelijk wilt zijn van anderen – Meer wilt vertrouwen op je eigen gevoel – Wilt stoppen met twijfel en zelfkritiek – Minder perfectionistisch wilt zijn.
  Frank de Moei (professionele coach en trainer) heeft de E-cursus Blijvend zelfvertrouwen ontwikkeld die jou leert om je zekerder te voelen in elke situatie.
  Lees hier verder: Blijvend zelfvertouwen

Andere interessante artikelen:
Boekentip:

 • 100% zelfvertrouwen
 • 100% zelfvertrouwen

  Hoe raak je het kwijt - hoe krijg je het terug.
  Een inzichtgevend en stimulerend boek, met tal van voorbeelden en 12 sigmund-cartoons, voor iedereen die zijn of haar zelfvertrouwen wil verhogen of een ander daarbij wil helpen.


 • zelfvertrouwen leren hebben
 • Zelfvertrouwen!

  Leer vertrouwen op je natuurlijke zelf. Aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen leer je geleidelijk te gaan vertrouwen op de wijsheid van je zintuigen en zo te vertrouwen op je natuurlijke zelf.


 • vergroot je zelfvertrouwen
 • Vergroot je zelfvertrouwen

  In 7 stappen naar een positief zelfbeeld. Dit boek leert je hoe je twijfel en onzekerheid over jezelf overboord moet zetten.


 • negatief zelfbeeld
 • Negatief zelfbeeld

  Als het beeld van jezelf negatief is, dan dringt positieve informatie uit de omgeving niet door.
  Dit boek biedt een methode om het negatieve denken te doorbreken. Stapsgewijs, en met behulp van oefeningen en opdrachten, leert de lezer een stevig en genuanceerd beeld van zichzelf op te bouwen.


zelfvertrouwen

Cursus 'Van jezelf houden'
Marian Palsgraaf ontwikkelde de cursus 'Van jezelf houden'.

"Ik wil je graag laten zien dat bij gebrek aan liefde, gepest worden, je niet ‘kapot’ gemaakt wordt. Ik heb geleerd er goed mee om te gaan, door van mezelf te houden, zonder te oordelen over mezelf en/of anderen."

"Wat mijn leven letterlijk heeft veranderd is het toepassen van relatief eenvoudige oefeningen, tips en strategieën. Nu ben ik blij met mezelf, positief en ik laat me niet zo snel meer uit het veld slaan."
Lees meer over deze cursus: Van jezelf houden

populaire artikelen
 • thailand
  Dankbaarheid

  Dankbaar zijn voor alles wat je hebt, kan je meer geluk in je leven brengen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van te denken aan wat je mist.

 • welk bedrijf beginnen
  Welk bedrijf past bij jou

  Wil je voor jezelf beginnen en je eigen onderneming gaan starten? Je eigen baas worden en alle beslissingen zelf nemen? Hier vind je tips en informatie over het starten van een eigen bedrijf.

 • mindfulness
  Mindfulness

  Wij leven gehaast en proberen veel dingen tegelijkertijd te doen. Daardoor krijgt niets echt onze aandacht. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen.

zelfvertrouwen
boekentip
 • Vergroot je zelfvertrouwen

  Psycholoog Robert Haringsma combineert theorie met zeer veel oefeningen uit zijn eigen praktijk met cliënten. Voor iedereen die onzeker is op het werk, in sociale situaties of in de relatie met zijn of haar partner.

  Te koop bij Bol.com
 • meer zelfvertrouwen
  Meer zelfvertrouwen

  Zelfvertrouwen is iets waar u uw hele leven lang aan kunt werken. Waarom dan niet nu meteen beginnen? In dit boekje vindt u technieken en oefeningen die u daarmee kunnen helpen.

  Nu te koop bij Bol.com

E-cursus
 • Blijvend zelfvertrouwen

  Effectieve en praktische e-cursus voor meer vertrouwen, kracht en zekerheid.

  Het geheim van een sterk en blijvend zelfvertrouwen zit hem in inzicht, begrip en acceptatie. Het is niet nodig ontzettend assertief te zijn of iedereen te vertellen hoe geweldig je bent.

  Het gaat erom dat je je echt de moeite waard voelt en voor niemand onder doet. Het gaat om een authentiek, sterk, gezond en blijvend zelfvertrouwen.

  Wat je nodig hebt zijn eenvoudige en bewezen technieken die je zelfvertrouwen doen groeien.

  Door: Frank de Moei – Capedium Training & Coaching


Boekentip